Det började för nĂ„gra Ă„r sedan pĂ„ New Yorks gator. Plötsligt syntes de vackraste av de vackra glida omkring med laptopfodral och vĂ€skor i vackert lĂ€der frĂ„n preppymĂ€rket Gant. Men inte bara Gant, utan ocksĂ„ ett litet företag frĂ„n nordvĂ€sta Uppland: âGant Rugger by TĂ€rnsjö garveriâ. Det lilla garveriet med lĂ„ng historia har börjat syssla med co-branding, det vill sĂ€ga samarbeten med andra varumĂ€rken, och alla vann pĂ„ det. Det stora företaget fick en intressant krydda till sina produkter, TĂ€rnsjö garveri fick uppmĂ€rksamhet frĂ„n hela vĂ€rlden.
Och sÄ har det fortsatt. Men de stora modehusen Àr egentligen ingen nyhet. Sedan lÀnge har TÀrnsjö garveri levererat lÀder till lyxiga mÀrken som Louis Vuitton och Hermés. Det nya Àr nu att deras eget namn ocksÄ finns med som ett sÀljargument.
Företagets vd Axel Bodén har stora förvÀntningar pÄ resultatet av den ökade synligheten.
â TĂ€rnsjö garveri ska ge en form av âgore tex-kĂ€nslaâ, att materialet ger en kvalitetskĂ€nsla.
NĂ€r UNT en rĂ„kall januaridag besöker sadelmakeriet sitter Jonny Larsson, som jobbat pĂ„ garveriet i mĂ„nga Ă„r, och nitar tweedcykelremmar â ett co-brandingsamarbete med Skultuna som snart ska visas pĂ„ en modemĂ€ssa i Berlin. Cykelremmarna ska trendiga cyklister i gammaldags klĂ€der ha runt byxbenet för att inte skada sina tweedkostymer.
Det gÄr helt klart vÀldigt bra för hantverk med historia just nu. Förra Äret omsatte TÀrnsjö garveri 40 miljoner kronor och den första halvan av rÀkenskapsÄret har företaget 13 procent högre omsÀttning Àn föregÄende Är. Detta med hjÀlp av en produkt som egentligen Àr en effekt av köttindustrin. LÀngst ner i huset ligger stora högar med saltade kohudar i ett stort rÄkallt rum dÀr lukten av gammalt kött sticker i nÀsan. Det Àr hÀr det börjar.
â Vi samlar in djurhudar frĂ„n slakterier. HĂ€r pĂ„ TĂ€rnsjö garveri anvĂ€nder vi bara skandinavisk rĂ„vara, och nĂ€stan bara frĂ„n Uppland.
Lövsta kött och Faringe Kött och Slakt Àr tvÄ av de köttproducenter som levererar till garveriet. Skandinaviska hudar har bra kvalitet, enligt Axel Bodén.
â Alla faktorer pĂ„verkar hudarna pĂ„ olika sĂ€tt, en fĂ€stingsommar eller en dĂ„lig slaktare kan till exempel förstöra vĂ„ra rĂ„varor.
Det Àr otroligt viktigt med fingertoppskÀnsla, gedigen kunskap i allt frÄn djurfoder till vad specifika varumÀrken har för krav nÀr man vÀljer hudar och sorterar lÀdret i grupper.
â Det gĂ€ller att lita pĂ„ sina leverantörer, vi Ă€r ju helt och hĂ„llet en biprodukt av köttindustrin, sĂ€ger Axel BodĂ©n.
NÀr de saltade, tvÀttade hudarna har fÄtt hÄret bortbrÀnt i en kalkningsprocess Àr det dags för garvning. TÀrnsjö garveri anvÀnder barkextrakt i sin garvning, till skillnad frÄn mÄnga andra som anvÀnder krom. Det gör att hela verksamheten Àr relativt miljövÀnlig.
â Vi kan kompostera, det kan man inte om man garvar med krom, vilket 95 procent av alla garverier gör. Vi vill ha allting sĂ„ naturligt som möjligt och det kan vara svĂ„rt ibland. Om en kund förvĂ€ntar sig en lika perfekt finish varje gĂ„ng sĂ„ blir priset mycket högt.
OcksÄ slutprodukten blir mer miljövÀnlig nÀr man garvar med barkextrakt. Det Àr dÀrför flera svenska skomÀrken tillverkar sina ekologiska produkter med TÀrnsjös lÀder, till exempel Kavat och Knulp.
â Vi tror pĂ„ hĂ„llbar, miljövĂ€nlig industri, mycket skinnindustri Ă€r vĂ€ldigt smutsig i dag. HĂ€r arbetar vi utifrĂ„n erfarenhet och tradition genom hela processen. Det Ă€r en ganska tuff miljö hĂ€r, huset Ă€r frĂ„n 1940-talet och det kĂ€nns. Men folk trivs och arbetar kvar lĂ€nge, sĂ€ger Axel BodĂ©n.
Mycket lÀder sÀljs till producenter men i sadelmakeriet tillverkas produkter, och dÀr ligger ocksÄ företagets framtidsplan. Sedan tidigare har man tillverkat mycket hÀstprodukter och det kommer att fortsÀtta, samtidigt som företaget nu ocksÄ slÄr sig in pÄ modemarknaden.
â Vi Ă€r en udda fĂ„gel, ett garveri som ocksĂ„ tillverkar produkter. Och vi vill tillverka Ă€nnu fler produkter med vĂ„rt namn pĂ„, vi har sett att det lönar sig. Det finns ocksĂ„ en tendens i samhĂ€llet att man börjar titta pĂ„ nĂ€rmare produktion igen, sĂ€ger Axel BodĂ©n.