– När jag såg annonsen som sökte deltagare till studien tänkte jag att det här var min chans att förändra mitt liv i stället för att hoppas på att någon annan skulle göra det åt mig. Jag har fortfarande ont i kroppen, men jag låter inte längre smärtorna styra mig, säger hon.
Anna Lindhs livssituation såg inte särskilt ljus ut när hon anmälde sitt intresse för att delta. Ända sedan tonåren hade hon haft ständig smärta, sedan några år hade hon ensam försörjningsansvaret för tre barn och hon hade just förlorat det jobb hon efter många år av sjukskrivningar nyligen fått.
– Det var väldigt tungt. Jag hade kroniskt ont, var utförsäkrad och hade tvingats lämna ett arbete som jag trivts bra med. På morgnarna kunde det kännas nästan omöjligt att ta sig ur sängen, säger Anna Lindh.
Kognitiv beteendeterapi går ut på att förändra både en persons tankar kring ett problem och beteende till följd av det.
– För mig innebar det att fokusera på och pröva sådant som jag kan och vill göra, i stället att tänka så mycket på saker som smärtan sätter hinder för. Det kunde innebära att jag bestämde mig för att till exempel göra en utflykt eller bowla med familjen, trots att smätan blev värre. Jag fick också tips om olika enkla knep att hantera oro och nedstämdhet, som fungerade bra när jag testade dem, säger hon.
Anna Lindh tycker att det på flera sätt var en fördel att informationen, träningsuppgifterna och återkopplingen med psykologerna gavs över internet, i stället för öga mot öga med en terapeut.
– Först tänkte jag att det var konstigt att inte träffa någon person, men snart märkte jag att det passade mig bra. När jag inte orkade ta till mig all information om en uppgift på en gång delade jag upp det på flera pass vid datorn. Och hade jag någon fråga fick jag svar nästan direkt, säger hon.
Både innan behandlingen påbörjades, direkt efter att den avslutades efter åtta veckor och efter ett år fick hon över nätet fylla i flera formulär med skattningar av smärta, ångest och depression. På alla tre punkterna visade svaren stora förbättringar, både direkt efter behandlingen och ett år senare.
– I dag mår jag ännu bättre. Det beror nog både på det jag lärde mig under internetbehandlingen och på att livet även i övrigt har ordnat sig så bra sedan dess, säger Anna Lindh.
För några år sedan trodde hon inte att hon kunde hoppas på att någonsin få ett jobb igen.
– Som väl är hade jag fel. I dag arbetar jag som församlingspedagog med barn, ungdomar och föräldrar i Svenska kyrkan. Jag trivs jättebra och trots att jag är långt ifrån smärtfri jobbar jag heltid, berättar hon.
Anna Lindh hoppas att många fler som besväras av långvarig smärta, ångest och depression ska få tillgång till liknande behandling som den hon fick i forskningsstudien kring kognitiv beteendeterapi över Internet.
– Det är för att visa andra att det finns hopp som jag ställer upp i den här intervjun. Men det är viktigt att betona att terapeuterna bara ger råd och stöd. Det mesta av jobbet måste man göra själv, säger hon.