Livets helpdesk ger dig svaren

När datorn krånglar fyller vi i formuläret och skickar felrapporten till helpdesk. Och snart är problemet löst. Men när livet krånglar står vi där ensamma med vår existentiella fråga. Kanske är det just då som vi verkligen skulle behöva en helpdesk.

Varför är det svårt att sova vid fullmåne? Livets helpdesk har svaret!

Varför är det svårt att sova vid fullmåne? Livets helpdesk har svaret!

Foto: Henrik Lidbjörk

Uppsala2012-10-23 09:56

Fråga: Hur ska man klara av alla val man ska göra i livet?
Svar från helpdesk:
"Att hantera valsituationer och fatta bra beslut är en förmåga som vi alla kan utveckla om vi är beredda att lägga ned lite tid på det. Beslutsförmågan påverkas negativt om vi är stressade, trötta eller hungriga. Undvik att göra viktiga val i dessa lägen. Prioritera bland besluten. Fatta de mindre viktiga besluten snabbt och använd rutiner så att du får mer tid för de betydelsefulla besluten. För viktiga beslut gäller det att lyssna till både förnuftet och den erfarenhetsbaserade magkänslan. Om förnuftet och magkänslan inte är överens så visar forskningen att de människor som följer sin magkänsla är mest nöjda med sina beslut."
Pelle Tornell, civilekonom och författare av boken Bestäm dig

Fråga: Vad är det som gör att många sover dåligt vid fullmåne?
Svar från Helpdesk:
"Månen har ingen direkt påverkan på sömnen. Att många – det här är nog en av de vanligaste frågorna som jag får– ändå upplever en sämre sömn i samband med fullmåne beror sannolikt på månljuset. Det är helt normalt att då och då vakna upp under natten. Om det är mörkt i rummet somnar man oftast om inom ett par sekunder, men om det är ljust kan det dröja en stund innan man somnar om. Den som har problem med sömnen vid fullmåne kan därför ha hjälp av en bra rullgardin."
Jan-Erik Broman, docent vid sömn- och andningscentrum, Akademiska sjukhuset

Fråga: Vad är det som hindrar folk från att hjälpa en person som ramlat ner på en trafikerad gata?
Svar från helpdesk:
"Tidsbrist har galopperat upp på listan över faktorer som gör att vi inte hjälper andra människor i nödsituationer. Brist på civilkurage beror alltså inte längre enbart på rädsla att bli inblandad, kanske själv skadad, eller på okunskap. Att folk känner sig stressade i vardagen gör att de är rädda att hamna i en lång diskussion eller att hela eftermiddagen ska gå åt till att följa någon till sjukhuset. Jag tror också att en annan orsak är blygsamhet. Om jag jämför med USA där jag är uppvuxen så är människor där mer vana att prata med främmande. Då blir det också lättare att hjälpa i en gatusituation. Annars kan man tycka att det är oartigt eller att det kan bli pinsamt för personen som ramlat."
Brian Palmer, civilkurage-expert, teologiska institutionen, Uppsala universitet

Fråga: Varför upplever jag att tiden går fortare och fortare ju längre jag lever?
Svar från helpdesk:
"Den upplevelsen är vanlig men det behöver inte alls vara så. Många upplever att tiden går fortare och för att de tar ut framtiden i förtid. Man låter förväntningar och längtan styra. Ta bara en så enkel sak som att äta innan man är hungrig. Upplevelsen att tiden accelererar kan man påverka själv och det handlar inte om några konstigheter. Om man i stället låter framtiden finns framför sig och lever i nuet tappar man inte taget om tiden på det viset. Att upplevelsen skulle bero på att man ställer varje sekund i förhållande till hur långt man eventuellt har kvar, så logiskt beskaffad tror jag inte människan är."
Bodil Jönsson, fysikprofessor emerita, Lunds universitet, som skrivit storsäljaren Tio tankar och tid och en lång rad efterföljare

Fråga: Är livet för kort?
Svar från helpdesk:
"… ja, ibland. Men nej, ibland inte. Det finns inget entydigt och enkelt svar på frågan eftersom den inte går att besvara på ett objektivt sätt. Svaret blir alltid subjektivt utifrån vem som får den. För den som omkommer för tidigt i en trafikolycka är livet för kort medan det finns många äldre som tycker att de levt färdigt sina liv medan de fortfarande lever."
Lars Tornstam, professor emeritus i sociologi och specialist på äldres liv, Uppsala universitet

Fråga: Varför har vi olika rädslor?
Svar från helpdesk:
"Många gånger beror det på våra erfarenheter, att något skrämt oss en gång och ligger kvar i minnet. Men vi kan också vara rädda för känslor som är svåra att hantera, till exempel känslan att vara värdelös. Då kan vi omedvetet förskjuta den rädslan till utseende och kroppsmått för att ha möjlighet att ha kontroll via mat och motion. På liknande sätt kan dödsångest egentligen vara en rädsla för livet. Frågar man personer som är rädda för döden vad de känner inför livet, kan det komma fram en rädsla för att de inte klarar av att leva livet på det sätt som de vill. Livet kräver mod, tillförsikt, livsvilja och kunskaper. Vi har alltså olika sätt att identifiera och konfrontera rädslor."
Maj Britt Lindahl, psykolog och docent i psykologi, Uppsala

Fråga: Varför är män och kvinnor som från helt olika planeter?
Svar från Helpdesk:
"Skillnader mellan könen kan förklaras som en kombination av biologiska, psykologiska och sociala orsaker. De varierar därför mellan generationer, kulturer och historiska epoker. Forskare betonar omgivningens och de sociala normernas betydelse. Redan spädbarn uppfattar förväntningar, till exempel genom vuxnas ansiktsuttryck och tonfall, och barn identifierar sig med sina föräldrar på ett sätt som påverkar könsskillnaderna. Tidigt grundlagda beteendemönster förstärks ofta under skoltiden. Generellt kan man säga att ju mer flickor och pojkar förväntas vara olika, och ju mer isolerade deras livsvärldar hålls från varandra, desto mer kommer de att bete sig som vore de från skilda planeter."
Ulrika Björk, fil dr i filosofi, Uppsala universitet

FOTNOT

Dagens frågor kommer från en uppmaning på sociala medier. Har du någon livsfråga mejla till: leva@unt.se så ska vi försöka ta reda på svaret som publiceras senare under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om