Livets ord-föräldrar nobbar vaccin

Uppsala ligger väl till i vaccinationsgrad för hpv-vaccinationer i skolorna. Men det finns tre skolor som avviker.

Foto: FREDRIK PERSSON

Uppsala2017-12-03 20:15

Sedan 2012 har vaccination mot hpv erbjudits alla flickor i 10–12 års ålder. Vaccinationsgraden är generellt hög och har legat kring 80 procent sedan starten. Men i vissa grupper finns en skepsis mot hpv-vaccineringen. I Uppsala visar det sig genom att det framför allt är tre skolor där andelen vaccinerade är mycket lägre: Livets ords två skolor med årskurs 5, Fridhemsskolan och Trädgårdsskolan, samt Uppsala Waldorfskola.

Vid Livets ords skolor vill man inte berätta hur många av föräldrarna som tackat nej till att låta sina döttrar vaccineras mot hpv. Skolsköterskan Jeanette Svanberg säger dock att det är många vid Livets ords skolor som avstått från hpv-vaccinationen.

– Jag tycker att det är en bra vaccination som skyddar mot cancer. Vi går ut och informerar i klasserna men sen går barnen hem och pratar med föräldrarna som tackar nej.

Vad är skälet till att många föräldrar tackar nej?

– Jag tror att många kan vara rädda för biverkningar.

Betyder det att det är många som tackar nej till övriga vaccinationer?

– Nej, där har vi nästan 100 procents täckning. Men det kan spela roll att det är en sexuellt överförbar sjukdom och att man tänker sig att man kan skydda sig på andra sätt.

Betyder det att ni har satsat på kondomutdelning i skolorna?

– Nej, det har vi inte. Vi har sexualundervisning, men ingen allmän utdelning av kondomer, säger Jeanette Svanberg.

Magnus Westergård, skolchef på Livets Ords skolor, hänvisar till integritetsskäl för att inte lämna ut statistiken över vaccinationen.

På vilket sätt hotar statistiken elevernas integritet, det rör sig om ett 30-tal elever?

– Vi lämnar inte ut några uppgifter om elevhälsan, säger han.

Uppsala Waldorfskola är en annan skola där många tackar nej till hpv-vaccinet. Vaccinationsgraden vid skolan har i flera år legat på knappt 50 procent.

– Många föräldrar jag har kontakt med tycker det är nytt och har blivit mer tveksamma efter svininfluensavaccineringen. Men jag tror även att det generellt är fler på Waldorfskolan som är skeptiska mot vaccinationer. Många kopplar det också till när barnen blir sexuellt aktiva. De kan tänka att "inte är väl det aktuellt för min lilla 11-åring". Då blir det en krock hur de själva känner inför det här. Men man får ett bättre skydd av vaccinet om man får det tidigt. Och vi försöker bemöta argument med fakta, säger Paula Orase.

Hon säger att man har diskuterat om man i skolan ska informera på ett bättre sätt, men ännu inte kommit fram till något än.

Björklinge skola ligger också betydligt lägre än genomsnittet i UNT:s genomgång. Här var det förra läsåret 62 procent av flickorna i årskurs 5 som vaccinerades mot hpv. Skolsköterska Karin Carlson säger att hon noterade att det detta år var betydligt färre som tackade ja än tidigare, men hon har inte fått några indikationer om vad det kan bero på.

Christina Stenhammar verksamhetschef på centrala elevhälsan påpekar att kommunen har ett program för att följa upp så att de som inte fått vaccinationen erbjuds den vid ett senare tillfälle.

630 000 cancerfall om året

Förkortningen hpv står för humant papillomvirus. Viruset sprids sexuellt och ger bland annat upphov till kondylom. Det anses att hpv-infektioner är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen.

Vissa cancerformer, som livmoderhalscancer, men även svalg-, penis-, slid- och analcancer, kopplas till hpv-infektioner.

I hela världen uppskattas det att hpv orskar 630 000 nya cancerfall om året, vilket motsvarar 4,5 procent av all cancer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om