Livlig debatt om minskad köttkonsumtion

Uppsalaborna gillar att debattera. Under onsdagskvällen var stora salen på Värmlands nation fullsatt när en debatt om vår mat arrangerades av Åsikt Uppsala.

Fullsatt när UNT tillsammans med Uppsala universitet arrangerade debatt.

Fullsatt när UNT tillsammans med Uppsala universitet arrangerade debatt.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2013-04-17 22:00

Debattämnet Äta fritt eller äta rätt? valdes bland annat med anledning av den pågående diskussionen om köttskatt. En av deltagarna i panelen Folke Tersman, praktisk filosof vid Uppsala universitet, tycker att en diskussion om en köttskatt behövs.
– Det behövs mer kreativitet på det här området. Maten ska inte vara ett fredat område, säger Folke Tersman.

Han jämför med när rökförbud skulle införas på Sveriges krogar. Först var det ett högljutt motstånd, sedan diskuterades frågan mer och i dag är många ganska nöjda med att slippa röken i offentliga lokaler.
Folke Tersman tror att en skatt på produktion av kött kommer att komma på ett eller annat plan i framtiden.

Gabriella Cahlin från Jordbruksverket sa att de aldrig har lagt något förslag om köttskatt, utan att man diskuterat olika styrmedel för att minska köttkonsumtionen som ökar i världen.
– Om det blir aktuellt så måste en skatt ske minst på EU-nivå för att bli effektiv. Men något sådant är inte realistiskt i närtid. Då återstår frivilliga åtgärder, alla kan hjälpas åt, sa Gabriella Cahlin.

Argumenten för en minskad köttkonsumtion är att det går åt mer energi att producera kött än vegetariskt protein. Därför skulle maten räcka till fler om köttkonsumtionen minskade. Klimatpåverkan skulle också minska.
Men att införa en köttskatt tycker Maria Eriksson, chefredaktör för Svensk Tidskrift, inte är rätt väg att gå.
– En viktigare fråga är livsmedelsförsörjningen i världen. Istället för skatt så borde man titta på vilka möjligheter det finns att effektivisera produktionen, säger Maria Eriksson som exempelvis framhöll genmodifierade grödor för att spara pengar och miljö.

Men mot det var det en ekobonde i publiken som protesterade och påpekade att näringsämnena i spannmålen har minskat och att det därför inte längre räcker att öka volymerna.
– Det vore bättre att införa förbud mot att utfodra idisslare med spannmål, tycker han.
En annan person i publiken fick applåder då hon sa att det vegetariska alternativet måste lanseras på ett bättre sätt, exempelvis på restauranger.

Inger Gauffin Carlsson, lantbrukare och aktiv i LRF, var den i panelen som tror på att en självförsörjande djurhållning går att kombinera med ett samspel med naturen.
– Det är viktigt att vi knyter ihop stad och landsbygd i ett kretslopp. Utan djuren så växer landskapen igen, men det är vi alla som har ansvar för vilken mat vi stoppar i vår varukorg, säger hon.

Elin Röös, paneldeltagare som arbetar med energi och teknik på SLU, tycker att det ska införas en koldioxidskatt på mat, precis som det finns en skatt på energi.
– Livsmedelsproduktionen står för 25 procent av vår klimatpåverkan i dag. En generell koldioxidskatt borde gå att införa, säger hon.

Detta var den andra debatten som Åsikt Uppsala arrangerade. Moderator är Maria Ripenberg, debattredaktör på UNT. Nästa debatt i serien planeras till hösten, men vilket ämne det blir är inte bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om