Livsmedelskontroll uteblir

Alla verksamheter som säljer livsmedel i Uppsala län betalar årligen en kostnad för att få sin verksamhet kontrollerad. Men en tredjedel av dem granskas inte alls under året

Foto: Scanpix

Uppsala2013-08-03 19:02

Det visar en rapport från Livsmedelsverket. Under 2012 kontrollerades 57 procent av alla de 1 500 verksamheter i länet som säljer livsmedel. Företagen betalar en avgift för att få sin verksamhet kontrollerad årligen men ändå blir inte alla granskade under året.

Avgiften är en timbaserad avgift till Miljökontoret om cirka 1 000 kronor som alla företag måste betala. Beroende på hur många timmar som kommunen bedömer att företaget behöver granskas, får företagen sedan betala. Det enligt en riskbedömning baserat på bland annat antalet kunder och vilka livsmedel som säljs eller serveras, men också hur företaget har skött sig i tidigare kontroller. Bland de företag som har 1–4 timmars avgift att betala varje år är det enbart 54 procent som kontrolleras.

Henrik Björk på Miljökontoret förklarar siffran med att alla företag inte behöver kontroll årligen.
– Det kan vara så att man betalar sin timavgift tre år i rad utan att få en kontroll, men då ska vi också se till att de får tre timmars kontroll när vi kommer till dem, säger Henrik Björk.

Enligt Livsmedelsverket är det vanligt även i andra kommuner att ligga efter med kontrollerna och ha en så kallad ”kontrollskuld”.
Enligt rapporten framgår dock att de företag som behöver allra flest timmar, 16 eller fler per år och därmed är den högsta i riskklassen, kontrolleras samtliga i Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om