Efter att ha undersökt 102 risprodukter ändrar nu Livsmedelsverket sina kostråd. Barn under sex år bör exempelvis inte äta riskakor alls.
"Barn bör inte äta ris och risprodukter – risgröt, risnudlar och rismellanmål - oftare än fyra gånger i veckan. De barn som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, får i sig mycket arsenik."
Enligt Livsmedelsverket behöver de vars barn ätit mycket risprodukter, exempelvis riskakor, inte oroa sig, eftersom effekterna av arsenik är farliga först om man äter det under lång tid.
"Halterna är inte så höga att de innebär akuta risker, men arsenik är ett ämne som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av. På lång sikt kan arsenik ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan. Därför är det allvarligt att flera risprodukter på marknaden innehåller ganska höga halter."
Arsenik finns i riset eftersom det finns naturligt i berggrunden och tas upp i växten vida jorden eller bevattning. Att köpa ekologiskt ris har därför ingen effekt. Halten arsenik varier mellan olika platser och kan till och med skilja sig mellan två åkrar som ligger bredvid varandra. Därför kan Livsmedelsverket inte säga att ris från ett visst land eller region är säkrare än ett annat.
När du lagar ris kan du minska mängden arsenik genom att koka vattnet med ett stort överskott av vatten som sedan hälls bort, det kan enligt Livsmedelsverket minska arsenikhalten med mer än hälften.
Eftersom arsenik framförallt samlas i risets skal innehåller fullkornsris ofta högre halter av arsenik än vitt ris. När det gäller ris rekommenderar Livsmedelsverket därför inte att välja fullkornsprodukter.
Mer information hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.