Loggbok ska underlätta jakten på svartarbete

Nu efter nyår måste frisörer och restauranger i Uppsala län börja föra loggbok över sin personal. Branscherna kommer noga att kontrolleras av Skatteverket i jakten på svartarbete.

Björn Ehlin, ägare av frisersalongen Hair Team i Uppsala, är positiv till den nya lagen om personalliggare.

Björn Ehlin, ägare av frisersalongen Hair Team i Uppsala, är positiv till den nya lagen om personalliggare.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-01-03 00:01
Kontrollerna är till följd av en ny lag om personalliggare som trädde i kraft efter nyår.
- Det finns problem kring svart arbetskraft i de här branscherna. Vi kommer att på plats kontrollera att lagen efterlevs, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.
I region Mälardalen dit Uppsala län tillhör kommer 2 000 restauranger och frisörer att kontrolleras under året. Skatteverket räknar med att hinna besöka cirka 80 procent av de företag som berörs av lagen.
- Det är välkommet. Branschen behöver rensas lite och bli mer seriös, säger Björn Ehlin, ägare av Hair Team i Uppsala.

Eget initiativ
Tolv personer arbetar på frisersalongen på Sysslomansgatan. Företaget har i flera år på eget initiativ haft ett system där personalen loggar in och ut vid arbetsdagens början och slut. Den nya lagen gör därför ingen större skillnad anser Björn Ehlin.
- Det kan vara bra att ha det här systemet för att gå tillbaka och se hur de anställda har jobbat. Sedan tror jag det kan vara bra för arbetstagaren också att känna att arbetsgivaren har kontroll över verksamheten.
Även Svenssons krogar välkomnar den nya lagen. Inför årsskiftet har företaget förberett sig genom att skaffa en personalliggare och att informera all personal om de nya reglerna.

"Merarbete"
Men Marianne Sonesson, personaladministratör på Svenssons krogar, anser att systemet att skriva in personalen i en loggbok känns ålderdomligt och leder till mer arbete för krogarna.
- Vi har stämpelkort för alla anställda. På dem ser man exakt när en anställd jobbar. Det hade räckt tycker jag. Att dessutom skriva in i en bok blir bara dubbelt med jobb.
Men hon är ändå positiv till lagen och tror att svartarbetet inom branschen kommer att minska.
- Att du som företagare är medveten om att Skatteverket kan komma och göra en kontroll förhindrar nog svartarbete, det tror jag, säger Marianne Sonesson.

Första steget
De hårda kontrollerna av restaurang- och frisörbranschen är bara ett första steg. I framtiden kan fler branscher omfattas av lagen.
- Vi har krav på oss från regeringens sida att vara noga med kontrollerna. Visar det sig att det får effekt kan det utvecklas till att omfatta fler, exempelvis byggbranschen, säger Conny Svensson på Skatteverket.

FAKTA


Från 1 januari i år är restauranger och frisörer skyldiga att föra personalliggare. Där ska framgå namn, personnummer och när den anställde börjar och slutar sitt pass.
All verksam personal måste ingå, även oavlönade personer och inhyrd personal från bemanningsföretag. Skatteverket kan göra oanmälda besök och utföra en id-kontroll på plats som jämförs med uppgifterna i liggaren.
Om liggaren saknas eller har brister vid kontrolltillfället måste företagaren böta 10 000 kronor samt 2 000 kronor för varje verksam person som inte finns listad.
Även pizzabutiker, gatukök, caféer och andra ställen där man kan hämta mat räknas till restaurang och omfattas därmed av lagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om