"Lönar sig överge fjärrvärmen"
År 2003 var fjärrvärme det mest lönsamma alternativet i 80 procent av kommunerna. I dag skulle det i drygt 60 procent av kommunerna löna sig att överge fjärrvärmen och skaffa någon alternativ värmekälla, hävdar Energimyndigheten.
Energimyndigheten räknar med att det i två tredjedelar av de kommuner som har fjärrvärme, skulle löna sig att byta till någon annan uppvärmningskälla. Det är en kraftig förändring jämfört med 2003 då alternativa värmekällor var billigast i endast var femte kommun.
De uppgifterna gäller som ett grovt överslag för landet som helhet. Mer detaljerade beräkningar visar att det lönar sig att välja bort fjärrvärmen främst när det gäller större fastigheter.
Här är de tre alternativ som ingår i Energimyndighetens kalkyler:
* Småhus. Årskonsumtion 20 MWh. Fjärrvärme och eldning i panna med pellets (biobränsle) är de billigaste alternativen och kostnaden ungefär lika.
* Flerbostadshus. 193 MWh/år. Värmepump och pellets är billigare än fjärrvärme, men vinsten med att byta från fjärrvärme är endast cirka 8 000 kronor per år.
* Flerbostadshus. 1 000 MWh/år. Värmepump och pellets är billigast. I 76 procent av fjärrvärmekommunerna skulle det löna sig att övergå till värmepump. Snittbesparingen blir drygt 90 000 kronor om året. För pellets gäller i stort sett samma siffror som värmepump.
Ett särskilt problemen med värmepumpar för stora fastigheter är att de kan vara svåra att installera av tekniska skäl. Man ska även ha i minnet att de lokala variationerna är stora.
Enligt Göran Ek vid Energimyndigheten är det troligen inte särskilt många som kommer att byta till alternativa energikällor, trots att det lönar sig.
— Det handlar om stora investeringar som ska finnas i många år och förutsättningarna vad gäller till exempel taxor kan komma att förändras under den tiden.
Som UNT tidigare berättat har Vattenfall i Uppsala kunnat ackumulera stora mängder kapital genom kraftigt höjda taxor. Det krävs stora investeringar för fjärrvärmekunder som vill skaffa alternativ uppvärmning.
Energimyndigheten skriver i en rapport att kunderna blir "inlåsta" och man menar att fjärrvärmeföretagen därmed kan höja sina taxor och ta ut priser som överstiger kostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!