Susanne Sidén, vd för Frösunda Omsorg, säger att en av förklaringarna till det högre kostnadsläget inom LOV-modellen är olika former av kvalitetssatsningar.
– Vid exempelvis vårt äldreboende Gutasund i Uppsala som drivs enligt LOV har vi höga kostnader för en nybyggd fastighet. Generellt har vi dessutom något högre bemanning vid våra LOV-boenden jämfört med de som är upphandlade enligt LOU (lagen om offentlig upphandling, UNT:s anm.).
Susanne Sidén betonar att det är extra viktigt för vårdföretagen att hålla hög kvalitet när LOV-modellen används eftersom vårdtagarna annars riskerar att söka sig bort vilket innebär uteblivna intäkter.
Stefan Hanna (C) är andre vice ordförande i äldrenämnden vid Uppsala kommun. Han tror inte att LOV-modellen i sig leder till högre kvalitet jämfört med traditionellt upphandlade äldreboenden.
– Allt hänger på hur vi i kommunen utformar kravspecifikationerna. De skiljer sig inte mellan LOV och LOU vad gäller exempelvis bemanning.
Inom LOV-modellen löper vårdföretagen en större ekonomisk risk än vid LOU-boenden eftersom man inte får någon ersättning när vårdplatser står tomma. De högre ersättningarna till LOV-boenden betraktas därför ibland som en slags riskpremie. Enligt kommunen är vakansgraden cirka 6 procent vid äldreboendena men det har hänt att tomplatser fyllts av äldre från till exempel Knivsta.
Susanne Sidén uppger att vinsten vid LOV-boendena ofta är något högre än inom LOU-modellen.
– Men det kräver att boendet är fullbelagt.
Hon beklagar kommunens planer att sänka ersättningarna till LOV-boendena och befarar att de äldre då inte kan erbjudas lika hög kvalitet.
Stefan Hanna säger att han ännu inte fått se den beräkning av LOV-kostnaderna som kommunen nyligen tagit fram.
– Vi i Centern är väldigt positiva till valfrihet och LOV. Men om det visar sig, efter att tjänstemän och majoriteten ordentligt visat hur de räknar, att LOV blir väldigt mycket dyrare är det självklart inget vi är för.
Den merkostnad på 410 miljoner kronor under en fyraårsperiod som enligt kommunen blir följden av LOV-modellen motsvarar priset för cirka 150 platser vid omsorgsboenden under en motsvarande tidsperiod. Totalt finns cirka 1 600 äldreboendeplatser i Uppsala.
I nuläget tillämpas LOV-modellen endast för sex äldreboenden i Uppsala. Dessa är Ebbagården, Andreas And, Topelius, Liljefors, Gutasund och Villa Hovstallet. Enligt de planer som kommunen fastställt förväntas alla tillkommande äldreboenden att inlemmas i LOV-systemet.