Lövblås bättre än krattor
Sedan många år har kommunen övergått från krattor till maskiner som blåser bort höstlöven. Lövblåsarna bullrar så mycket att de förbjudits i vissa delstater i USA, men enligt kommunen sliter krattorna för mycket på parkarbetarnas ryggar.
- En vanlig dag går vi med lövblåsen mellan två och fem timmar. Att kratta skulle vi aldrig orka, säger Bengt Pettersson (till höger) som här tillsammans med Markus Löfgren, även han från Uppsala kommun, tar hand om höstlöven i Stadsträdgården.
Foto: Hans E Ericson
Att många retar sig på oljudet är inte konstigt. De lövblåsar som Uppsala kommun använder ger ifrån sig cirka 100 decibel. Enligt Nationalencyklopedin finns risk för hörselskador från 90 decibel. I och med att de som använder lövblåsarna bär hörselskydd minskas skaderisken betydligt.
En annan nackdel är utsläppen. För att inte förorena för mycket tankar Uppsala kommun sina lövblåsar med så kallad alkylatbensin. Enligt Mats Björsell på Naturvårdsverket minskar andelen hälsofarliga ämnen med 80-90 procent om man använder alkylatbränslen. Utsläppen av växthusgasen koldioxid går dock inte ner.
Frågan är då varför kommunen övergivit det betydligt billigare och mer miljövänliga arbetsredskapet krattan.
- Att kratta innebär en alltför stor belastning på kroppen. Dessutom går det snabbare att blåsa bort löven, säger Ingemar Carlsson vid kommunens parkgrupp.
Höst = gula löv, buller och avgaser. Det är en kombination vi nog får lära oss att leva med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!