Lugn julhandel i Svens spår

I skuggan av ovädret Sven startade julhandeln så smått i Uppsala i helgen. Vissa smög i gång inköpen. Andra packade önskelistorna och intensivshoppade.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2013-12-09 17:02

Kyla och snålblåst gjorde sitt till att det inte blev någon rusning till klapparna. I Forumgallerians julklappsinslagning hade Emma och Isabell Pakola bara ett par kunder i kö. Men anstormningen kommer närmare jul, försäkrade de. Vänta bara.

Gudrun Fröding som säljer sylt, kakor och kransar på Fyristorg hade klätt sig ordentligt i snålblåsten.
– Jag har haft en del kunder i dag. Men jag tror det blir bättre senare. Folk är köpsugna, säger hon.

Uppsalaborna Elisabeth Valencia och Lars Melander som var ute och småhandlade passade på att köpa några av hennes kakor.
– Vi brukar handla julklappar ganska tidning så vi slipper julruschen. Vi håller på att bilda familj så vi köper nog bara för några tusen kronor i år, säger de.

Flera tänkte likadant -bättre handla i tid och slippa den sista veckans köpkaos.
Anette och Hans Karlsson från Sollentuna har en helt egen strategi. De väljer ut en stad i närheten de inte varit i. Bokar ett hotell för två nätter och ägnar sig åt shopping, nöje och sightseeing. I år blev det Uppsala.
- Vi har med oss alla önskelistor och köper alla klappar den här helgen. Vi har gjort så här i många år. Man slipper trängseln i Stockholm och får chans att se en ny stad, säger Hans Karlsson.

Hittills har de köpt kläder och leksaker. När händerna är fulla med kassar springer de till hotellet och lastar av. Sedan bär det av ut igen. Mellan 5000 och 6000 kronor kommer de att julhandla för, julmaten oräknad.
De shoppar inte bara i stans affärer. Direkt de kom till hotellet gick de ut på nätet och köpte ett ångstrykjärn och ett knivset.

Enligt Handels utredningsinstitut, Hui, handlar svenskarna mer och mer på nätet. Tjugofem procent av klapparna uppskattas komma därifrån i år, det är fyra procentenheter mer än i fjol.

Julhandeln som helhet väntas öka med 1,5 procent. Det är ett ryck uppåt efter förra årets tillbakagång, den första på 17 år. Försäljningen i december uppskattas till 65,6 miljarder kronor. Varje svensk väntas i genomsnitt handla för 6800 kronor.

Meta Troell vid Svensk handel bor själv i Uppsala och följer utvecklingen.
- Julhandeln börjar på allvar den här helgen så det är bra att snön kommit. Det skapar julstämning, säger hon.
Men det räcker inte. Basen är köpstarka innevånare och det har Uppsala.
– Stan växer och vi har en stor välutbildad medelklass som tjänar bra. Många arbetsplatser finns vid universitet och statliga institutioner och de är inte så konjunkturkänsliga. Vi är också ganska traditionsbundna. Det ger en god julhandel. Varje år, säger hon.

Pelle Edwardsson som är butikschef vid Alewalds som säljer friluftsutrustning är optimistisk, speciellt om det blir snö och kyla.
- Just i dag har vi mycket kunder. Men julkommersen har inte kommit i gång riktigt. Man förundras över att så många väntar till sista veckan säger han.

Enligt Hui är årets julklapp en råsaftcentrifug. Vad är det för er?
– Vi säljer mycket av lätta dunjackor. Ullprodukter är det också stor efterfrågan på så det är nog årets julklapp för oss, säger Pelle Edwardsson.

Har ni mycket konkurrens från nätet?
- Kunderna jämför nog mer och mer och det har blivit en större faktor att räkna med. Men många vill också ha personlig service.

Enligt Meta Troell har flera stora och mindre varumärken etablerat sig i stan som tidigare bara funnits i Stockholm så Uppsalaborna behöver inte åka till huvudstaden för att hitta det de ska ha. Det borgar för nya köprekord.

Är det hållbart att rekordshoppa varje år?
– Vi ser trenden med en välutvecklad andrahandsmarknad som viktiga delar av en hållbar handel. Tjänster inom handeln ökar omsättningen men tär inte på miljön. Det kan gälla allt från personal shopping, utbildning i hur man syr i ett blixtlås eller att man säljer färdiglagad mat i livsmedelsbutikerna, säger Meta Troell.

Julhandeln

Svenskarna väntas handla för nära 66 miljader kronor i december. Så här tror Hui att det kommer att bli bransch för bransch, ökning/minskning i procent. Förra årets siffra inom parentes.
Kläder: 2,5 (-3,7)
Skor: 0,0 (7,2)
Möbler: 1,5 (-1,8)
Heminredning: 1,5 (-4,9)
Elektronik: -3,0 (-13,9)
Järn- och bygg: 1,5 (-6,3)
Böcker: 1,5 (-8,1)
Guld: 1,0 (1,6)
Sport och fritid: 0,0 (21,3)
Leksaker: 1,0 (-2,6)
Källa: Handels utredningsinstitut, Hui

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om