"Lugnare vid Resecentrum nu"

Fler väktare och ökad polisnärvaro har gjort Resecentrum till en lugnare plats jämfört med i höstas. Det framgår av socialförvaltningens kartläggning av situationen vid Resecentrum och även i Svavagallerian.

Centralpassagen vid Resecentrum.

Centralpassagen vid Resecentrum.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/arkiv

Uppsala2016-05-06 13:35

I kartläggningen, där bland annat polis, socialtjänst, handlare, butiks- och kafépersonal, fastighetsförvaltare och frivilligorganisationer deltagit, framgår att läget hösten 2015 var sådant att något måste göras. Resecentrum beskrevs som en "fritidsgård och mötesplats för olika ungdomsgäng". Enligt polisen ökade även brottsligheten i området. Det fick fastighetsförvaltaren Jernhusen att sätta in fler väktare, dessutom ökade polisen sin närvaro i området.

Kartläggningen, som författats av samordnaren Monica Söderbaum, genomfördes under ett par veckor i vintras. Även om läget nu beskrivs som lugnare, vilket gjort att antalet väktare minskat, förekommer enligt handlare och kaféer fortfarande en del ordningsproblem i Resecentrum. Kafépersonal beskriver hur EU-migranter dagligen ber om vatten, värmer sin mat i mikrovågsugnar och säljer prylar till kafégästerna.

Då och då dyker narkotikapåverkade personer upp. Då larmar butiks- och kafépersonal på väktare som oftast löser situationen. Pressbyrån vittnar om dagliga snatterier men pekar inte ut någon särskild grupp. Så sent som på torsdagen blev en flicka sexuellt ofredad av ett gäng. När flickans kompis gick emellan blev han rånad och misshandlad.

Svavagallerian beskrivs i rapporten som en stökig plats där många uppehåller sig utan att ha ett ärende. Enligt fastighetsförvaltaren Vasakronan har gallerian blivit en samlingsplats för EU-migranter där 10–15 personer varje morgon samlas och äter mat. Butiker och matställen får ofta besök av personer som vill ha vatten och ladda sina mobiler.

Vid ett tillfälle i vintras ska ensamkommande pojkar ha utsatts för sexuellt ofredande av en man som som ville köpa sexuella tjänster. Händelsen har polisanmälts.

Fyra ytterligare åtgärder för att komma till rätta med problemen i området presenteras:

1) Fält- och områdesarbete i centrum.

– Tidigare har sådana riktade insatser gjorts i olika stadsdelar. Nu vill vi satsa även på city, kommenterar Jan Holmlund, förvaltningsdirektör på socialförvaltningen.

2) Vuxenvandring i city.

– Dessa ska ordnas av civilsamhället tillsammans med kommunen och polisen under helger och kanske även någon vardag. Det kan komma i gång efter sommaren, säger Jan Holmlund.

3) Inrätta en tjänst som kontaktperson/samordnare för EU-migranter.

4) Flytta dagcentret Crossroads närmare city.

– Vi har inlett en diskussion för att få fram en central lokal, vilket skulle förbättra situationen i Svavagallerian, säger Jan Holmlund.

I dag ligger Crossroads lokaler i Librobäck. Där kan hemlösa människor få duscha, tvätta kläder och äta frukost. Dagcentret är ett samarbete mellan Stadsmissionen och kommunen.

Fyra grupper i fokus

Socialförvaltningen anger fyra grupper som utsätts för och bidrar till social oro i området:

1) Ungdomar är en grupp som vistas i området kring Resecentrum. Det är främst pojkar i tonåren och äldre, men även unga tjejer.

2) Ensamkommande pojkar som söker asyl är utifrån sin redan utsatta situation en riskgrupp för social oro.

3) Äldre missbrukare uppehåller sig kring Resecentrum och utgör en risk för social oro, främst för ungdomar i området genom att de säljer och missbrukar droger.

4) EU-migranter som utsätter sig, sina barn och omgivningen för social oro. Konflikter förekommer. Migranterna utsätts ofta för omgivningens irritation, osäkerhet, rädsla och okunskap.

Källa: Socialförvaltningens kartläggning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om