Lugnet före sommaren

Ska du ha semester i juni, juli eller augusti? Semestern planeras för fullt på olika arbetsplatser. Pusslet med önskemål, föräldraledigheter och vikarier är inte alltid helt lätt. På Akademiska sjukhusets akutmottagning ska över hundra anställda samsas om semesterdagarna.

Akademiska sjukhuset. Akuten. Sommarschema.

Akademiska sjukhuset. Akuten. Sommarschema.

Foto: Linda Eliasson

Uppsala2011-05-23 11:00

Semesterplaneringen är i full gång på Akademiska akutmottagningen. Redan i januari påbörjades arbetet. Men det är mycket som ska klaffa. Förra sommaren var extremt turbulent. Det saknades anställda och ledningen kritiserades i medierna. Charlotta Nordgren-Thermaenius är ny på jobbet som avdelningschef. Hon förklarar att det finns ett mycket bestämt upplägg gällande semester.
– Vi har semesterperioder och det är stenhårt. Hade man semester i juni förra året så blir det juli i år, säger hon.

Semesterperioderna är tre; juni, juli och augusti. Det är mycket som ska vägas in och alla har rätt till minst tre veckors sammanhängande semester. Dessutom finns föräldraledigheten som ett ständigt orosmoln för semesterplaneraren.
– Det påverkar alltid, just i år är det inte så mycket. Men det kan sabotera ett sommarschema. Det är ett enormt pusslande att få ihop det hela, säger Charlotta Nordgren-Thermaenius.
Men hon påpekar att man har rätt till föräldraledighet om man ansöker om det två månader i förväg, vilket arbetsgivaren givetvis respekterar. Charlotta Norgren-Thermaenius har det yttersta ansvaret och är den som godkänner semesterplaneringen.

Det märks på henne att hon vill att det ska bli bra i år efter förra sommarens turbulens.
– Det är minst 42 personer som jobbar varje dygn och förra sommaren hade vi femtiotvå luckor i juli. Men inför den här sommaren ser det bättre ut, säger Charlotta Nordgren-Thermaenius.
Charlotta Nordgren-Thermaenius berättar att de flesta vill ha ledigt just under sommaren. Förr fick personal som jobbade på sommaren extra betalt. En del nappade på det och valde att ta ut ledigheten senare. I slutändan handlar det om ekvationen att folk ska få semester, samtidigt som verksamheten ska gå runt. Oavsett bransch.

Vinod Olsen som har arbetat som sjuksköterska på akutmottagningen i mindre än ett år har inget emot semesterupplägget.
– Det som är synd är att man inte kan planera saker i förväg, eftersom det tar lite tid innan semestern bestäms. Men om man inte är nöjd kan man byta internt, säger han.
Men det är delade åsikter på mottagningen. Flera av dem som har familj och barn tycker att de tre semesterperioderna är dåliga. De skulle hellre se att det blev två semesterperioder som anpassades till barnens sommarlov.
– Vi har försökt få det så till den här sommaren. Men det blir för mycket luckor, säger en av de anställda uppgivet.

En av sjuksköterskorna som är ensamstående mamma tycker också att perioderna slår fel.
– Det är tråkigt när min son slutar skolan den tionde juni. Nu ska jag försöka jobba nätter för att få ihop det.
Men det finns samtidigt en förståelse bland personalen för att det ser ut som det gör.
– Det går inte med bara sommarvikarier på en akutmottagning. Det är för dyrt och de behöver få inskolning, säger en av de anställda.
Lia Lundin som är överläkare berättar att specialistläkarna får det tufft även i sommar.
– Vi är bara en handfull specialistläkare och har bara fått semester med begränsning. Vi är solidariska mot patienterna, men nu är det för femte, sjätte året i rad som det händer, säger hon.

Charlotta Nordgren-Thermaenius ansvarar bara för sjuksköterskorna. Hon förstår problematiken för ensamstående föräldrar. Men det finns ingen direkt lösning på det.
– Det är verksamheten i första hand som gäller, så alla kan få vård, säger hon.

FAKTA: SEMESTERRÄTTIGHETER

Det här säger semesterlagen
- Ett semesterår börjar den första april och avslutas den trettioförsta mars.
- Semesterdagar innebär hela dagar.
- Man kan välja enstaka dagar eller en period av semesterdagar.
- Lördagar och söndagar räknas inte som semesterdagar, om du inte regelbundet arbetar på helger.
- Du har rätt till semesterlön. Om det är en kortare anställning så har du rätt till semesterersättning.
- Hur lång sammanhängande semester som man har rätt till varierar beroende på arbetsplats. Men det brukar vara minst tre veckor.

Källa: Rättskansliets databaser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om