Lugnt efter oroligheterna på Tunabergsskolan

På onsdagen rådde lugnet på Tunabergsskolan i Uppsala, så lugnt det nu kan vara på en högstadieskola. Efter misshandeln på skolgården och oroligheterna tidigare i veckan försöker skolledningen hitta tillbaka till vardagen.

Som en jordbävning, beskriver Tunabergsskolans biträdande rektor Bengt Larsson de senaste dagarnas händelser i och runt skolan. Plötsligt skakar det till och allt händer på en gång, säger han.

Som en jordbävning, beskriver Tunabergsskolans biträdande rektor Bengt Larsson de senaste dagarnas händelser i och runt skolan. Plötsligt skakar det till och allt händer på en gång, säger han.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2007-11-07 17:14
- Vi tycker att vi brukar vara en ganska lugn skola, nu ska vi försöka återgå till det normala. När jag gått i korridorerna i dag har jag inte känt något speciellt som hängt i luften, berättade Tunabergsskolans biträdande rektor Bengt Larsson på onsdagen.
Han har knappast saknat arbetsuppgifter sedan skolarbetet drog i gång i måndags efter en veckas höstlov. Redan första dagen misshandlades en 13-årig elev med slag och sparkar av två äldre pojkar. Överfallet skedde mitt på dagen ute på skolgården.

På tisdagen försökte ett tiotal okända ungdomar ta sig in på skolans område. Lärare och personal fick agera vakter och mota bort de obehöriga. Samma kväll samlades ett 30-tal unga i kvarteren mellan skolan och Fyrishov, sedan meddelanden spritts via sms och chattsidor. Flera kom från andra skolor i Uppsala. Polisen anade ett förestående gängbråk, men kunde avstyra upptrappning.
Alla händelser tros ha samband med varandra. Många uppgifter och rykten om orsaken till bråken och vad som hänt har sedan dess surrat bland ungdomarna.
- Vi hade några flickor här som storgrät i går. De hade hört att någon knivhuggits och låg på sjukhuset. Det var förstås utan grund, men alla rykten och halvsanningar förstärker oron, säger Bengt Larsson.

Hans önskan nu är att personal och elever får arbetsro. Med 40 års erfarenhet av skolarbete instämmer han inte omedelbart i bilden av att våldet blivit vanligare och grövre i skolans värld:
- Jag var på Gränbyskolan när stadsdelen var nybyggd. Då viftades det med kättingar, knivar och kedjor bland en del elever. Oro och bråk kommer och går mellan stadsdelar och skolor.
- Men samhällsklimatet i stort har blivit tuffare. Snabbheten med mobiler och sms gör att kränkningar och rykten sprids blixtsnabbt. Det som på sextio- eller sjuttiotalen skulle tagit en vecka att sprida ut bland ett gäng sker i dag på tre minuter. Sedan är risken stor att det eskalerar till något som ungdomarna inte riktigt kan hantera.
Under onsdagen fortsatte skolan att bearbeta händelserna. I korridorerna jäktade elever mellan lektionssalarna eller hängde vid skåpen.
- Flera av de elever som drogs med har själva sagt att det gick överstyr. Enligt en uppgift har man beslutat att lägga ned bråket. Samtidigt vet vi att det kan gå fort om något blossar upp igen, konstaterar Bengt Larsson och tittar på klockan, på väg in till nästa möte om oroligheterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om