Lunda kan få industrier och hotell

NYHETER. Långtidsparkering, bensinstation, hotell och andra industribyggnader. Det är byggplaner som finns för Trosta och Odenslund i Lunda, på mark som i dag är skog och åkermark.

Uppsala2014-02-18 17:10

I fjol köpte Sigtuna kommun ett skogsskifte på 94 hektar, beläget mellan Sigridssholmsjön och väg 273. Där planeras logistiklokaler och industrier.

Två privata markägare vill bygga hotell mitt emot Lunda kyrka samt långtidsparkering och bensinstation mellan Trostakorset och Lejdens gård.

I förra veckan höll Sigtuna kommun ett öppet möte i Lunda kyrkskola om planerna. Mötet var fullsatt.

I planprogrammet, som är ute på samråd fram till 12 september, skriver kommunen att planen kan antas ha betydande miljöpåverkan. En miljökonsekvensbeskrivning kommer därför att göras. På mötet presenterades ett antal punkter som ska prioriteras. Men en fråga som inte var med är vilka miljökonsekvenser planområdet kan få för den närliggande Vidboån.

Enligt länsstyrelsen finns en risk att vattenflödet ökar när skog och åker asfalteras. Det leder i sin tur till att dagvattnet för med sig tungmetaller och andra föroreningar ned i Vidboån, som har sitt utlopp i Fyrisån.

varför den frågan inte togs upp av kommunen kunde Eva Leijon, Sigtunas stabs- och exploateringschef som höll in mötet, inte ge.

På länsstyrelsen reagerar Anette Björlin, samordnare för vattenfrågor, när hon får höra talas om planerna av Sigtunabygden.

- Vidboån har god ekologisk status. Den här typen av frågor brukar vi uppmärksamma. Vi måste värna om de få vattendrag som har den statusen. I planarbetet måste kommunen titta på hur ett större område, till exempel nedström, berörs och inte enbart själva planområdet. Vi kan stoppa detaljplanen om vi inte anser att normerna för god vattenkvalitet uppfylls, säger Anette Björlin.

Vidboån näst högsta klassen

Länsstyrelsen klassificerar vattendrag med en femgradig skala enligt ett EU-direktiv. Vidboån har den näst högsta klassificeringen.

Dagvatten klassas som avloppsvatten enligt Miljöbalken.

Enligt länsstyrelsen kan dagvattnet från hårdgjorda ytor delvis renas genom anlagda gräsytor, grästak och uppsamlingsdammar.

Det aktuella planområdet är beläget på båda sidor om väg 273 och 858.

Kommunen betalade 27 miljoner för skogsskiftet man köpte i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om