Inger Eriksson och hennes sju kolleger i köket i Domarringen bär nomineringarna med leenden och fortsätter laga 2400 portioner mat varje dag till elever och personal vid Domarringens skola, Uppsala musikklasser, Tunabergsskolan och fem förskolor.
Lyckan heter restaurangen i Domarringens skola, ett namn som eleverna själva har valt, säkert både för den trevliga miljön och för den goda maten som serveras där. Miljö, mat och service ingår också i det som bedömts när skolrestaurangen valts ut som en av tio semifinalister i tävlingen om Bästa Matglädjeskola som Arla arrangerar.
Samma kriterier har White Guide Junior-juryn haft när de nu för andra året i rad, valt ut Domarringen som en av Sveriges bästa skolrestauranger.
- Det är naturligtvis jättekul att vi blivit nominerade, det är en extra belöning även om den bästa belöningen är att eleverna tycker om maten och restaurangen, säger Inger Eriksson i en paus i förberedelserna för tisdagens lunchservering.
Tre varmrätter står alltid på menyn, och på tisdagen går det att välja mellan burgundisk köttgryta med potatis, kycklingwok och en vegetarisk gryta. Till det finns ett salladsbord med många valmöjligheter, tomater förstås, men också olika bönsallader, kikärtssallad, auberginesallader, rivna morötter, en majsröra, oliver …
- Det är många som äter sallad och grönsaker, alla äter inte allt, men alla äter något, säger Joacim Skyllerman, en av kockarna.
Till favoriträtterna hör köttfärssås och spagetti, pannbiff och blodpudding. Men leverbiff som har kommit tillbaka på menyn är inte så populär ännu.
I Domarringen går eleverna från förskoleklass till och med årskurs fem. De får själva ta för sig den mat de vill ha, men sitter vid bestämda klassbord. Förskoleklasserna har vuxna med sig i matsalen, men inte skolklasserna.
Förutom att maten ska vara god och snyggt upplagd arbetar personalen också med att göra miljön så inbjudande som möjligt. Små dukar och blommor på borden, tavlor på väggarna och årligen också en alldeles egen Nobellunch med vita dukar på borden.
- I snitt kostar varje portion 8,50 kronor. Kan man laga mat och trolla med knäna, och det kan vår personal, då blir det bra även om vi gärna skulle ha lite större ekonomiska resurser. Men det viktigaste är nog ändå att vi alla trivs så bra tillsammans och med vårt jobb, säger Inger Eriksson.