Det visar en studie vid Uppsala universitet och pet-centrum vid Akademiska sjukhuset, som publiceras i den välrenommerade psykiatritidskriften Jama Psychiatry.
– Våra resultat talar för att serotonin kan vara ångesthöjande. Detta går stick i stäv med vad många forskare trott och bör kunna bli utgångspunkt för fördjupad forskning kring orsakerna till denna ofta mycket handikappande ångestsjukdom, säger psykologen Andreas Frick, doktorand vid Institutionen för psykologi.
Sedan tidigare är det känt att personer med depression har låg produktion av serotonin. Eftersom antidepressiva så kallade SSRI-läkemedel, som påverkar mängden serotonin i hjärnan, kan fungera också vid social fobi har många forskare dragit slutsatsen att serotoninproduktionen är onormalt låg även vid denna ångeststörning.
I den nya studien under ledning av profesorerna Mats Fredrikson och Tomas Furmark har forskarna använt den så kallade pet-kameran för att studera kemisk signalering med serotonin i hjärnan hos personer med social fobi och hos friska jämförelseperoner.
– Till skillnad från när andra undersökningsmetoder används har vi för första gången fått ett direkt mått på hur mycket serotonin som tillverkas i olika delar av hjärnan, säger Andreas Frick.
Jämfört med de friska personerna tillverkade personerna med social fobi betydligt mer serotonin i flera delar av hjärnan. Detta gällde även i ett för rädslor och känslominnen viktigt område som kallas amygdala eller mandelkärnan.
– Ju mer serotonin som tillverkades i amygdala, desto fler och allvarligare rädslosymtom hade personerna i sociala situationer, säger Andreas Frick.
Med pet-kameran kunde forskarna också undersöka hur mycket av det producerade serotoninet som pumpades tillbaka till ursprungscellen efter att ha förmedlat nervsignalen genom att under en kort tid binda till mottagarcellen.
– Inte nog med att personer med serotonin tillverkar förhöjda mängder serotonin, de pumpar de också tillbaka mer serotonin jämfört med friska personer. Vi tror att detta är ett försök att kompensera överskottet av det serotonin, säger Andreas Frick.
Alla patienter med social fobi blir inte hjälpta av SSRI-preparat som till exempel Cipramil, Fontex, Seroxat och Zoloft. Kan den nya studien ge ledtrådar till nya behandlingar?
– Våra resultat innebär att läkemedel som minskar serotoninproduktionen skulle kunna fungera för att behandla social fobi. Om lyckade behandlingar med SSRI eller kognitiv beteendeterapi gör just detta återstår att se, säger Andreas Frick.