Lyssna på FN, Billström
Sedan Migrationsverket fattade det prejudicerande beslutet att någon väpnad konflikt inte råder i Irak har Sverige slutit ett avtal med den irakiska regeringen om att asylsökande ska kunna återvända till landet. Bedömningen har även utökats till att gälla Afghanistan och Somalia - två andra stater som svårligen kan anses säkra.
Detta kritiseras nu av FN-organet UNHCR, vars flyktingkommissarie, António Guterres, är på Sverigebesök. Han ser det som resten av världen ser men som Migrationsverket och den svenska regeringen blundar för: situationen i södra och centrala Irak är inte tillräckligt säker.
Visst, Migrationsverket hade förmodligen inte kunnat göra någon annan bedömning. Verket är skyldigt att följa svensk lag och praxis från Migrationsöverdomstolen. Och enligt ett vägledande utslag från domstolen pågår ingen väpnad konflikt i Irak. Det betyder i sin tur att irakiska flyktingar måste kunna bevisa att de personligen är utsatta för hot för att få stanna.
Det är bara det att Migrationsöverdomstolen kom fram till sin linje, att döma till fördel för Migrationsverkets tolkning, genom uppgifter man försetts med av - just det - Migrationsverket.
Så länge Migrationsdomstolen är högsta instans i asylrättsliga frågor är det oerhört viktigt att den fattar korrekta beslut. Länderrapporter och andra underlag måste därför hålla hög kvalitet - och ytterst är det Migrationsverkets och regeringens ansvar.
Trots detta har ändå många irakier beviljats uppehållstillstånd. Men det förändrar inte att Migrationsverkets klagan om att de är så illa tvungna och migrationsministerns bedyrande att han inte kan blanda sig i, klingar falskt. Att Sverige är det europeiska land som för närvarande mottar flest asylsökande - 36 200 ansökningar bara under 2007 - fråntar inte regering och myndigheter ansvaret att göra anständiga bedömningar.
Regeringen borde ta UNHCR:s kritik på allvar. Södra och centrala Irak är inte en säker region. Migrationsöverdomstolen måste ges bättre underlag för att kunna undvika situationer av det här slaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!