Lyxigare mat till nyår

Det är nyår och då äter vi Uppsalabor gärna lite lyxigt - men ändå traditionellt. Skaldjuren behåller sin magi.

Torun Hall firar med familjen - och det blir skaldjur förstås.

Torun Hall firar med familjen - och det blir skaldjur förstås.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2011-12-31 15:59

Vid elvatiden på förmiddagen är det ännu lugnt vid delikatessdiskarna i Hemköps nya butik i Svavagallerian. Karl Höglin, delikatesschef, har laddat upp med skaldjur. Räkfisket har stoppats av stormen Dagmar men humrarna fiskades innan Dagmar och ligger nu på rad i fiskdisken.
– Hummer och oxfilé är klassiskt på nyår. Det vill många ha. Nyår är en stor skaldjurshelg. Men vi säljer också en hel del kallskuret och mycket dessertost, säger han.
De flesta har redan gjort sina inköp dan före nyår. Nu har Karl Höglin mest kunder som beställt varor - hummer förstås. Några nya trender har han inte märkt på nyårsmenyn.
– Nej, de flesta är ganska traditionella. Vissa alternerar mellan havskräftor och hummer. En del mellan filé och entrecote. Mer än så är det inte.

Maud Gustavsson från Uppsala som gör sina sista inköp kommer att ha en egen variant på bordet i kväll - kräftor.
– Att det blev kräftor beror på att jag hade kvar sedan tidigare. På nyårsdagen fortsätter vi med färsk röding och då blir det skaldjursfat till förrätt och lite goda ostar efteråt, säger hon.
Utanför Saluhallen har Torun Hall just hämtat ett skaldjursfat hos fiskhandlaren. Skaldjur är ett måste också för henne.
– Det ska vara skaldjur på nyår. Jag älskar att äta skaldjur alla dagar på året, säger hon och hastar i väg i sin bil till det stundande nyårsfirandet med familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om