Läs mer: Kommunen tänkte fatta olagligt beslut
Läs mer: Skolplacering görs om
Läs mer: 66 syskon går före
Läs mer: Nu krävs ett annat synsätt
Caroline Hoffstedt har fortfarande inte velat ställa upp på en intervju för UNT men svarar på frågor via e-post. Alla frågor som rör det tekniska fel som gör att skolvalet måste tas om hänvisar hon till tjänstemännen på utbildningsförvaltningen.
När det handlar om ansvaret för att kommunen var beredd att fatta antagningsbeslutet med ett felaktigt kartunderlag hänvisar hon till att det är utbildningsförvaltningens tjänstemän som fattat beslutet.
"Jag har fullt förtroende för deras bedömning", skriver Caroline Hoffstedt i sin e-post.
Varför var kartfelet som UNT upptäckte inte tillräckligt skäl att göra om skolvalet?
"På grund av det tekniska felet så behöver antagningsenheten göra om placeringsarbetet. Inför det tas en ny karta fram där bristen som påtalats av UNT rättas till."
Hur ser du på att du gav klartecken för att fatta beslut om skolplaceringar med ett underlag som du visste var felaktigt?
"Tyvärr finns inga felfria kartor. Kartan som GIS-enheten tillhandahåller är den bästa karta som i dagsläget finns. Kartan uppdateras kontinuerligt utifrån ny information om omgivningen."
Vid mätningen som avgör om syskonförturen ska tillämpas eller inte används fågelvägen. Varför ska det avståndet mätas på ett annat sätt än det avstånd som mäts när den relativa närheten beräknas?
"Förvaltningen bedömer att den önskade effekten av syskonförturen, att syskon ska få gå på samma skola, blir bäst om vi mäter fågelvägen vid syskonförtur. En 'trubbigare' mätning syftar till att försöka undvika att små marginaler i avståndsmätningen utifrån cykel- och gångväg ska avgöra om syskonet kommer in eller inte."
Markus Lagerquist (M), ledamot i utbildningsnämnden, tycker att problemen med skolantagningen är pinsamt för kommunen.
– Lyfter man frågan till en politisk nivå vill vi stärka det fria skolvalet så att fler får plats på den skola man valt. Ett sätt är att ge rektorerna friare händer att anta fler elever, säger Markus Lagerquist.