Maktbehov bakom vuxna som mobbar

En mobbare trakasserar en annan person för att få mer makt. Den som är utsatt för mobbning betraktas som ett hot eller hinder. Så kan ett typiskt mobbningsfall se ut på en arbetsplats. Nästan en av tio mobbas i arbetslivet.

Kristina Östberg

Kristina Östberg

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2009-10-06 10:00
- Mobbning är inte en konflikt. I en konflikt är man två lika starka personer som är osams. Mobbning däremot handlar om kränkande och enkelriktade handlingar, säger psykoterapeuten Kristina Östberg från Uppsala.
I våras kom hon ut med boken Mobbning på arbetsplatsen - handbok i konsten att slå tillbaka tillsammans med maken och komikern Lasse Eriksson.

Kristina Östberg anser att många chefer har svårt att förstå och analysera vad som händer i en mobbningsprocess och förklarar skeendet med att det handlar om en konflikt.
- Det är viktigt för en chef att lära sig att se skillnaden på en konflikt och på begynnande mobbning. Det går om man har kunskaperna, säger Kristina Östberg.
Mobbning börjar oftast med att den som utsätts blir behandlad som luft. Personen osynliggörs och blir sakta men säkert utfryst.

Att ignorera och inte låtsas höra vad personen säger, undanhålla information, sluta hälsa och försvåra arbetet är väldigt subtila signaler och ett första steg mot att smula sönder en persons självkänsla.
Nästa steg är att fler kolleger hänger på och det blir okej att öppet förolämpa, ironisera och ifrågasätta sin kollega.
Eftersom mobbning sällan stoppas i tid, slutar det oftast med att den som blir mobbad tvingas lämna sin arbetsplats.
- Om man som chef tror att det är mobbning, råder jag att en oberoende person som är kunnig på mobbning gör en analys av situationen. Bedöms det som mobbning måste rättsläget vara säkert för alla parter, även för mobbaren, säger Kristina Östberg.

I skandinaviska länder är mobbning inte lika vanligt som i övriga västvärlden. 8,6 procent säger sig vara utsatta eller har varit utsatta. I Sverige är siffran något lägre. Utmärkande för de svenska förhållandena är dock uppkomsten. När mobbning uppstår vill arbetsgivaren inte tro att någon i personalen är en mobbare.
Kristina Östberg förklarar det med hur vi är vana vid att hantera skam i Sverige.
- Det kommer sig av folkhemstanken, att vi ska vara solidariska mot varandra, det är också så vi byggt upp vår arbetsmiljö. Mobbning är tabu, det är jättefult och därför blir det så svårt att peka ut en enskild medarbetare som mobbare.
Det är alltid chefens ansvar att stoppa mobbningen. Därför ska man gå till ansvarig chef och ta hjälp av facket om man är utsatt.

Om chefen är den som mobbar, vad gör man då?
- Då får man gå till chefens överordnade. Det är tyvärr svårare att få stopp på, säger Kristina Östberg.
Stoppas inte mobbningen ska man fråga sig själv om det är värt att vara kvar på en sån arbetsplats. Om alla utvägar prövats, bör man lämna sitt jobb och kräva avgångsvederlag, tycker Kristina Östberg.
Den som är utsatt för mobbning behöver tid att rehabilitera sig, dels att återhämta sig psykiskt och fysiskt. Men också att hantera rädsla, ångest och den skadade självbilden som man fått på grund av mobbningen.
Sorgligt nog hamnar många i en livskris och tvingas gå i terapi. Kristina Östberg har behandlat många mobboffer genom åren. Hon ger också terapi åt mobbare.
Vad de behöver är hjälp att förändra inlärda beteenden som påverkar andra människor negativt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om