"Mälardalsregionen måste göras mer attraktiv"

Bättre kommunikationer och fler bostäder. Det krävs om Uppsala-Stockholmsregionen ska hävda sig i den internationella konkurrensen, anser Magnus Åkerman vid Uppsala handelskammare.

Uppsala läns landshövding Göran Enander är besviken på att Stockholm förlorade striden om EMA.

Uppsala läns landshövding Göran Enander är besviken på att Stockholm förlorade striden om EMA.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-11-20 20:57

– Uppsala-Stockholmsregionen måste göra mer för att bli attraktivt för internationella myndigheter och företag. Det handlar bland annat om sådant som bättre kommunikationer, bostäder och skolor.

Det säger Magnus Åkerman, biträdande regionchef vid Uppsala handelskammare, sedan EU-kommissionen ratat Stockholm som säte för EU:s centrala läkemedelsmyndighet EMA.

– Vi måste fråga oss vad andra regioner har som gör att Mälardalsregionen inte kommer i fråga vid stora företagsetableringar.

Som svar på frågan framhåller Magnus Åkerman Arlandas betydelse.

– Vi arbetar stenhårt på att få fler internationella direktlinjer till Arlanda. Det krävs också att en fjärde landningsbana börjar byggas redan nu.

Han tycker även det är viktigt att ett fyrspår för järnvägen mellan Uppsala och Stockholm blir verklighet så snart som möjligt.

Magnus Åkerman tror att bristen på bostäder i Uppsala-Stockholmsområdet är en stor nackdel vid internationella etableringar.

– Om EMA placerats i Stockholm och ett tusental familjer flyttat hit, då hade vi inte haft kapacitet att förse dem med bostäder. Det hade även blivit svårt att få fram tillräckligt många elevplatser vid internationella skolor.

Marlene Burwick (S), kommunalråd i Uppsala, håller med om att såväl kommunikationer som bostäder och skolor behöver byggas ut för att få hit fler företag.

– Mycket handlar om att värna Arlanda så att tonvikten inte hamnar mot Köpenhamn.

– Till det positiva i EMA-frågan hör att vi fått visa upp våra styrkor inom life science-området för övriga Europa. Det grundmaterialet kommer vi att använda för att få hit fler företagsetableringar.

Region Uppsala är en av de myndigheter som arbetat för att få EMA till Stockholm.

– Sverige skulle vara bäst lämpat som land. Vi har den bästa kompetensen och den bästa läkemedelsprövningen inom EU, anser Börje Wennberg (S), regionråd i Region Uppsala.

Han framhåller att EMA skulle ha betytt mycket för regionen i och med att Läkemedelsverket är placerat i Uppsala som även har en stor biotekniksektor. EMA hade kunnat få stor betydelse inte minst för Uppsalas arbetsmarknad och besöksnäring.

Börje Wennberg berättar att myndigheter i Uppsalaregionen haft ett nära samarbete med sina motsvarigheter i Stockholm under arbetet med att förmå EU-kommissionen att förlägga EMA här.

Inledningsvis hade makthavarna i Stockholm-Uppsalaområdet två alternativ för EMA; dels Stockholm, dels Uppsala. Men den stad man slutligen förordade blev alltså Stockholm.

Börje Wennberg tror att Stockholmsalternativet röstades bort av EU-kommissionen för att EU vill sprida sina myndigheter till länder som inte fått lika stor tilldelning tidigare.

– Det är bara en spekulation från min sida men jag tror att det här inte enbart handlar om sakfrågor, betonar han.

Landshövdingen i Uppsala län, Göran Enander, är besviken över att EMA inte placeras i Stockholm.

– Det hade varit väldigt positivt även för Uppsala. Men jag är inte helt förvånad. Det har varit en process som gjorde att det var otydligt om fakta fått fullt genomslag. De olika förslagen har inte utvärderats ordentligt, och mycket annat har spelat in, säger Göran Enander.

Läkemedelsverket skriver i ett pressmeddelande att Amsterdam blir en bra hemstad för EMA. Läkemedelsverket uppger att den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA hanterat en stor del av läkemedelsprövningen. Att MHRA nu faller bort ur EU-samarbetet innebär enligt Läkemedelsverket ett stort kompetens- och kapacitetstapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!