Utredningarna ska ligga till grund för det svar som kommunens tjänstemän kommer att presentera för politikerna under början av nästa år.
– Vi går just nu igenom vilka synpunkter som remissinstanserna framfört som vi ska svara på nu och vad vi lämnar till nästa steg när vi gör detaljplaner för varje enskilt område. Det vi tittar på är främst kritiken runt skyddet för dricksvattnet och hur vi klarar miljökvalitetsnormerna, säger Ingrid Anderbjörk, projektledare för utbyggnaden av Ulleråker.
Kommer ni att kunna lösa problemen?
– Vårt uppdrag är att få fram förslag på lösningar som tydligt visar hur vi hanterar de risker som identifierats. Målet är att skapa en hållbar stadsutveckling för Ulleråker. Men många frågor är komplexa därför måste vi göra detaljerade utredningar.
Konkret kan det handla om att hitta metoder att kunna bygga ut vägområden i Ulleråker så att exempelvis drivmedel inte når grundvattnet vid en trafikolycka.
Kommunen måste också utarbeta förhållningsregler för de boende i området. Hur beter man sig för att själv bidra på bästa sätt till att inte påverka dricksvattnets kvalitet. Innevånarna kommer inte att kunna tvätta sin bil eller hantera kemikalier hur som helst utomhus.
– De tekniska lösningarna måste fungera på lång sikt. De ska sättas in i ett 100 - års perspektiv och mer och det är en utmaning. De problem vi har idag, exempelvis med bilar som drivs på bensin och diesel, finns kanske inte alls om 50 år då nya drivmedel har tagit över. Det är svårt att sia om framtiden och hot och möjligheter, säger hon.
Länsstyrelsens kritik är ju omfattande. Kommer ni att kunna bygga 8000 nya bostäder?
– Det tror jag. Det är vår absoluta ambition att skapa hållbara lösningar. Men det blir ett sorts pionjärprojekt. Stora delar av åsen är ju redan bebyggd. Då tänkte man inte lika mycket på riskerna för grundvattnet. Det är vi mer medvetna om nu.
Försenar utredningarna utbyggnaden av Ulleråker?
– Nej. Arbete är omfattande och ska vara klart till januari då politikerna ska få en redogörelse för läget och ta ställning till den fortsatta utbyggnadsprocessen. Och Ulleråker kommer inte behandlas isolerat utan ingå som en del i den plan som finns för hela södra staden, säger Inger Anderbjörk.
Hon är inte förvånad över kritiken från Länsstyrelsen och andra myndigheter.
– Egentligen inte. Vanligtvis är inte planerna så här detaljerade i det här skedet. Det är områdets komplexitet som gjort att vi tagit fram en ovanligt detaljerad plan för utbygganden. Då kommer också mer synpunkter på vi föreslår.