Mammor på Tiktok stormar mot Ackis: "Ett trauma"

Tiktok svämmar just nu över av berättelser från kvinnor som haft traumatiska förlossningar på Akademiska.
– De skickade hem mig med trippla infektioner utan antibiotika efter mitt kejsarsnitt, berättar Emelie Börselius.

Tiktokkontot @vildaidun har startat en rörelse på internet av kvinnor som berättar om sina traumatiska förlossningar på Akademiska.

Tiktokkontot @vildaidun har startat en rörelse på internet av kvinnor som berättar om sina traumatiska förlossningar på Akademiska.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2025-03-25 12:00

Nyheten i korthet

  • Kvinnor delar sina traumatiska förlossningsupplevelser från Akademiska sjukhuset på Tiktok, vilket gett tiotusentals visningar och mängder av kommentarer.
  • "Idun" berättar om en förlossning där hon klipptes utan bedövning och samtycke, medan Emelie Börselius beskriver hur hon skickades hem med tre infektioner efter ett kejsarsnitt.
  • Verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Akademiska säger att de tar klagomålen på största allvar och att alla klagomål utreds.

– I juni blev jag klippt utan bedövning under min förlossning, trots jag inte hade gett mitt samtycke till det. Förlossningen ledde till att jag fick den grövsta sortens bristning i underlivet, som jag fortfarande påverkas av, berättar "Idun", som i verkligheten heter något annat.

Iduns Tiktok-konto @vildaidun har de senaste dagarna fått tiotusentals visningar. Kommentarsfältet har svämmat över av berättelser från andra kvinnor som blivit skadade eller traumatiserade vid sina förlossningar på Akademiska sjukhuset.

Idun berättar för UNT hur hon försökt att få upprättelse i vården men att de ansvariga läkarna inte ens skrivit en avvikelserapport. Till slut gjorde hon en polisanmälan om vållande till kroppsskada för att känna att hon gjorde allt för att sjukhuset skulle behöva agera så att samma sak inte drabbade någon annan kvinna. 

undefined
Tiktokkontot @vildaidun har startat en rörelse på internet av kvinnor som berättar om sina traumatiska förlossningar på Akademiska.

– Jag har gjort mina inlägg och varningar för förlossningvården ur en frustration över den brist på förståelse och empati som drabbat mig. Det handlar inte om att man inte får göra fel utan om att Akademiska inte kan erkänna det och då blir man ännu mer ledsen och ensam.

I kölvattnet av Iduns inlägg på Tiktok har fler börjat dela sina berättelser. En av dem är 30-åriga Emelie Börselius från Enköping som födde sin dotter Aila i december förra året. På kontot @emelie.bors började hon dela med sig av det trauma som hennes förlossning på Akademiska blev.

– Jag låg i värkar i två dygn och plötsligt stängde de bara av min epidural utan att prata med mig. Jag bönade och bad om att få ett snitt.

undefined
Emelie Börselius från Enköping födde sin dotter Aila på Akademiska i december förra året.

När Emelie till slut kom till operation för kejsarsnitt drog inte hennes livmoder ihop sig efter det långa värkarbetet vilket gjorde att hon förlorade 1,7 liter blod. Hon fick även tre infektioner. En i blodet, en i snittet och en i underlivet.

– Jag hade ett infektionsvärde på 150 när de skickade hem mig. Allt över fem är en infektion. När infektionen var som värst var värdet uppe i 339 och jag hade inte fått någon antibiotika.

Emelie Börselius mår nu bra men har svårt att förstå förlossningsvården på Akademiska.

undefined
Gudlaug Sverrisdottir är verksamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset.

– Jag fick en specialistpsykolog här i Enköping som har konstaterat att jag varit med om ett trauma. Jag bad att bli kontaktad efteråt av chefen på kvinnokliniken, men hon hörde aldrig av sig.

Gudlaug Sverrisdottir som är verksamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska säger att hon tar kvinnornas berättelser från Tiktok på största allvar.

– Samtliga klagomål utreds och vi följer alltid upp förlossningsupplevelsen, särskilt i de fall som man inte varit nöjd.

Dessa kvinnor beskriver framför allt att de inte blir lyssnade på varken under eller efter förlossningen. Hur ska ni ändra på det?

– Bemötandefrågor och kommunikation är ett ständigt pågående utvecklingsarbete. Vi diskuterar det fortlöpande vid utbildningar och olika möten. 

Gudlaug Sverrisdottir beskriver ett pågående projekt på förlossningen där de arbetar med en tavla inne i förlossningsrummet där man skriver speciella önskemål som paret har kring födseln och var kvinnan befinner sig i förloppet så att alla har samma bild.

Ett annat exempel är en tvärprofessionell grupp som arbetar med samtycke och hur förlossningsvården ska kunna bli bättre på det.

– Detta är en prioriterad fråga för oss. Vi lyckas inte alltid men vår personal gör sitt yttersta varje dag.

Ska man behöva vara rädd för att föda på Akademiska?

– Nej, absolut inte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!