"Man arbetar för högtryck"

Erkännanden har nu gjorts på flera håll i härvan kring bedrägerierna mot Allmänna arvsfonden. För polis och åklagare återstår dock mycket arbete innan åtal kan väckas och den utpekade huvudmannen är alltjämt på flykt utomlands.

Uppsala2008-02-16 00:53
Totalt finns nu tolv misstänkta i härvan med de förfalskade testamentena, varav sju misstänks ha deltagit i den del som har skett i Uppsala. Som UNT tidigare har berättat ska det handla om ett förfalskat testamente från en 76-årig Uppsalakvinna. När UNT pratar med flera av försvararsadvokaterna i målet visar det sig att en del av misstänkta har kommit med erkännanden.

Den 47-årige före detta ordningsvakt som stod som arvtagare i det falska testamentet ska enligt hans advokat Michael Niklasson ha kommit med vissa medgivanden.
- Jag vill inte utveckla det mer än så innan utredningen är klar, men jag tror absolut att det hade betydelse för att han senare släpptes på fri fot, säger Michael Niklasson.
Mannens hustru, som även hon en tid satt häktad, har dock nekat till brott.
- Jag har goda förhoppningar om att hon inte blir åtalad när åklagaren så småningom fattar sitt beslut, säger hennes försvarare Anders Malmsten.

Däremot har en 70-åring som bevittnat testamentet erkänt brott. Av de inblandade i härvan är det nu bara två som fortfarande sitter kvar i häkte. Det är de två som vice chefsåklagare
Per Lindqvist fortfarande bedömer skulle kunna påverka utredningen om de släpps fria. Per Lindqvist vill inte berätta varför just dessa två skulle kunna påverka utredningen, men enligt uppgift ska en av dem, en 38-årig konsult från Stockholm, vara vän med den utpekade nyckelpersonen i härvan, en 34-årig jurist och före detta Uppsalabo som fortfarande befinner sig på flykt utomlands.

Var 34-åringen finns vill varken polis eller åklagare säga något om.
- Jag har fått många frågor om det, men det är inget jag kan berätta för dig eller någon annan journalist, säger Per Lindqvist.
Från flera källor har dock UNT uppgiften om att mannen åtminstone under hösten befann sig på en semesterort i Thailand. Skulle så vara fallet måste svensk polis ge Thailändsk polis uppdraget att gripa honom. Men om något sådant uppdrag har givits till polisen i något land vill inte Per Lindqvist heller uttala sig om.

Det har nu gått över två månader sedan polisen slog till mot härvan. Per Lindqvist kan i nuläget inte säga hur lång tid det kommer att ta innan det går att väcka åtal mot de misstänkta. Att 34-åringen ännu inte är infångad har enligt åklagaren just nu ingen betydelse för när åtal kan väckas.
- Man arbetar för högtryck i den här utredningen och oavsett om han är här eller inte finns det saker att utreda, så på det sättet är det inte så prioriterat att få honom gripen.
De inblandade i Uppsaladelen av härvan
* En 34-årig jurist, vid tiden för bedrägerierna anställd på Kammarkollegiet som sköter Allmänna arvsfonden och utpekad som nyckelperson i hela härvan. Flyttade utomlands under hösten och befinner sig nu på flykt från polisen.
* 47-årig före detta ordningsvakt som våren 2007 ärvde konst och fastigheter för miljoner av en avliden kvinna. Testamentet visade sig vara förfalskat.
* En 38-årig kvinna, gift med den tidigare ordningsvakten.
* En 34-årig it-specialist som ska ha bevittnat det falska testamentet. Sitter alltjämt kvar i häktet.
* En 70-åring från Sollentuna som även han ska ha bevittnat testamentet.
* En 38-årig konsult, bosatt i Stockholm som enligt uppgift ska vara kamrat med den 34-årige juristen. Sitter fortfarande häktad.
* En 50-årig före detta konsult i resebranschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om