Män - ett gåtfullt folk?

Gunnar Michaelson, ordförande i Uppsala Mansjour, som i dag fredag ordnar den första föreläsningen av fyra i seminarieserien "Männen - det gåtfulla folket".

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-02-28 18:05
Vad kommer föreläsningsserien att handla om?- Föreläsningarna kommer att handla om männen och de utsatta männen, framför allt de män som blir lämnade ensamma, och som har det jobbigt till exempel i samband med en separation. Inte minst kan det bli jobbigt för män när det blir en vårdnadstvist efter separationen. Första föredraget, med psykoterapeuten Lennart Björklund, kommer att handla om mannens reaktioner på svår och traumatisk kris.

Varför kallar ni männen det gåtfulla folket. Det är väl barnen som brukar kallas för det?
- Det är många som inte begriper sig på männens sätt att reagera och det finns ett stort intresse från dem som jobbar med människor i kris att lära sig det. Samhället är mycket mer redo att hantera kvinnors sätt att reagera i en kris med deras behov av att prata och få terapi. Mannen säger ofta att han klarar sig själv, men han har ofta inte det sociala nätverk som kvinnan har och han riskerar att hamna i missbruk, göra självmordsförsök eller bli våldsam.

Hur jobbar ni i mansjouren med de här frågorna?
- De män som vill snacka kan höra av sig till oss. Och vår erfarenhet är att börjar de väl prata så håller de i gång i en timme. Men vi måste hugga tag i den som hör av sig och ta hand om honom. Ofta kan man genom att diskutera hjälpa den som hört av sig att lösa problemen på egen hand. Dessutom ordnar vi gruppträffar med fyra-fem personer i varje grupp och regeln är att allt som sägs där stannar inom gruppen. Vi besöker också skolor och pratar om konflikthantering för att förebygga våld på ett tidigt stadium.

Hur många är ni som jobbar i mansjouren?
- Vi är fyra-fem stycken nu, men det är alldeles för få. Ett par av oss är över 75 så vi behöver hitta lite yngre folk också. Så det behövs fler!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om