Man måste ta ställning
Det betyder att det parallellt med tidernas presidentvalskampanj pågår otaliga lokala kampanjer - och motkampanjer - runt om i landet. Och det kan ju synas oerhört demokratiskt.
Men det finns en komplikation. Valdeltagandet får nämligen vara hur litet som helst för att valresultatet ska vara giltigt. Faktum är att många amendments är så komplicerade att sätta sig in i att väljare skippar dem helt eller bara kryssar nej.
En effekt är att små men välorganiserade, röststarka grupper kan driva igenom frågor som förändrar delstatens författning, men som inte alls måste vara förankrade hos majoriteten.
I Colorado kommer man på tisdag att kunna rösta om inte mindre än 13 amendments - om man orkar sätta sig in i allt det finstilta, förstås. Bland dessa kan man hitta en av landets mest kontroversiella frågor. Amendment 48 handlar om att USA ska totalförbjuda alla aborter, även efter incest, våldtäkt och om moderns hälsa är i fara, samt ge befruktade ägg juridisk rätt till liv. Frågan drivs av högerkristna fundamentalister, som har ett nationellt högkvarter i Colorado. Samtidigt har inte mindre än 80 organisationer gått samman för att få folk att rösta "no to 48".
I Kalifornien har andra högerkristna lyckats få med Proposition 8 på valsedeln. Den går ut på att delstatens författning ska ändras så att äktenskap endast får ske mellan man och kvinna. I Kalifornien, som i många år tillåtit samkönade äktenskap, rusar nu homosexuella män och kvinnor till altaret. Frågan är brännhet; i opinionsmätningarna är det jämnt och valresultatet får betydelse för hela nationen.
USA är medborgarförslagens eldorado, men också lobbygruppernas. Demokratiskt eller inte? Systemet tvingar i alla fall upp människor från sofflocket, de måste engagera sig, läsa på, ta ställning och kanske arbeta på fältet. Det breda gräsrotsengagemang och den intensiva glöd jag ser här i USA inför valet har jag nog aldrig upplevt i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!