– Men med rätt medicinering ska besvären kunna hållas i schack, säger Christer Janson, professor och överläkare på Akadmeiska sjukhusets lung- och allergiklink.
Jag upplever att våren varit ovanligt tuff för oss pollenallergiker. Känner jag rätt?
– Ja, det har varit väldigt höga nivåer av björkpollen i luften i år och det kom dessutom tidigt. Vi märker det tydligt här också. Många ringer hit för att få hjälp med rådgivning eller recept. Jag har själv tvingats ta en allergitablett i år, trots att jag annars bara känner av gräset på somrarna.
Snuva och kliande ögon är kanske det som många främst tänker på. Men ger pollenallergin även andra besvär?
– Ja visst, det drabbar hela kroppen och ställer till jättebekymmer för många som inte klarar av att sköta sitt jobb som vanligt, eller presterar sämre på tentorna eller i skolarbetet.
– Många har besvär med trötthet och andningsproblem förutom bekymmer med näsa och ögon.
Blir allergikerna fler?
– Ja. Vi har jämfört uppgifter från 1990 med 2008 och ser en väldigt kraftig ökning av dem med allergisk snuva, medan kurvan för astmatiker planat ut. I dag räknar vi med att runt var femte svensk är pollenallergiker. Under 1800-talet var det nästan ingen.
Vilken är förklaringen?
– Vi vet inte så mycket om det. Men att det finns ett samband med livsstilsförändringarna under den här tiden är forskningen enig om.
– En idé, som vi dock saknar klara bevis för än, är att vi i dag lever mycket renligare och att immunförsvaret inte utsätts för samma tryck. Man har gjort jämförelser mellan landsbygd och stadsmiljö i utvecklingsländer som Kina och Kenya, och sett enorma skillnader i förekomst, där det är betydligt vanligare med allergier i stadsmiljön. Men man får tänka på att vår moderna livsstil minskat vår sjuklighet och förlängt våra liv, så mer allergier är kanske priset vi får betala. Och det finns i dag bra sätt att skydda sig mot problemen.
Hur då?
– Vi lär oss hela tiden mer och mer om hur vi ska använda de mediciner som finns. I dag ska man kunna få bukt med sina besvär.
– Får man inte tillräckligt bra effekt av den medicin man tar ska man rådfråga sin husläkare om hur man kan kombinera olika typer av mediciner. Får man inte hjälp med det tycker jag att man ska fråga en annan läkare eller be att få en remiss till en allergispecialist. Man ska också överväga att ta sprutor.
Sprutor? Är det ett vaccin?
– Det kallas i alla fall allergivaccin men är lite missvisande eftersom det låter som att man tar en spruta och sedan är man klar.
– Men här handlar det om att vänja kroppen vid det den är allergisk mot genom att man tar sprutor först en gång i veckan, vilket sedan utökas till var åttonde vecka under tre års tid för björk- och gräsallergiker, och fem års tid för getingallergiker. Men numer kan gräsallergiker ta vaccinet i tablettform med likvärdig effekt. Vi hoppas komma dit även för björkallergiker, det skulle vara en fantastisk förbättring.
Har allergikerna annat att hoppas på inför framtiden?
– Ja, en idé är att ge vaccinet direkt i lymfkörtlarna istället för bara under huden som i dag. Då skulle det kunna räcka med ett fåtal injektioner. Här är vi ännu i försöksstadiet, men det ser lovande ut.
Vilka praktiska råd kan du ge för att jag och alla andra ska minimera våra besvär?
– Håll koll på pollenprognoserna och undvika att motionera ute när det är som värst. Sedan kan man ju försöka låta bli att vädra eller hänga kläder ute.
– Men jag vet egentligen inte hur stor effekt sådana råd har, pollen tar sig in överallt ändå. En bra behandling med mediciner är det viktigaste.