Byggkranar, grävskopor, bilister, cyklister - och så gångare. Alla ska de få plats på Dragarbrunnsgatan. Men när byggandet är klart ska det bli ordning och reda, tror politikerna i gatu- och trafiknämndens arbetsutskott. Som UNT berättade på torsdagen har beslut fattats om gångfartsområde på gatan. För bilisterna innebär det en maxfart på 5-10 kilometer i timmen. Men Marianne Karlsson som vi träffar i hörnet Bangårdsgatan/Dragarbrunnsgatan tror inte att regeln hjälper.
– Det är för många cyklister här. Det blir vi fotgängare som kommer i kläm i alla fall.
Gunilla Olsson, som sitter och fikar med Pia Eriksson utanför ett kafé i korsningen S:t Persgatan/Dragarbrunnsgatan, tycker att det är bra om gatan blir mer fotgängarvänlig.
– Det är för lite med bara en gågata i dag. Det är mysigt om man kan flanera runt lite mer.
Cyklisten Henning Hjorth, för dagen iförd sportig tröja och cykelhjälm, har inget emot förändringen.
– Men svårigheten är naturligtvis att blanda gående och bilister.
Uppsala gör som Kalix, Skövde, Gotland, Skara och en lång rad andra kommuner som i särskilda områden låter biltrafik förekomma på gångarnas villkor. I Göteborg har man sedan mitten av 1990-talet arbetat med att successivt omvandla gator i innerstaden till gångfartsområden.
– Det har varit övervägande positiva reaktioner från de flesta, säger trafikplaneraren Beata Löfmarck vid trafikkontoret i Göteborgs stad.
Uppsalabon Henning Hjorth tror att det kommer ta tid att få Uppsalaborna vana vid den nya trafikregeln. Detsamma tror Anette Svensson som på grund av allt byggarbete i gamla Folkets hus på torsdagen tvingas ta en rask promenad rätt ut i bilvägen:
– Det gäller som vanligt att man har ögonen med sig. Det kommer att gälla i framtiden också, vare sig man går, cyklar eller kör bil.
Therese Jansson, vars väninna omkom i en trafikolycka i Uppsala för ett antal år sedan, tror att regeln om gåfartstrafik kommer att minska olycksrisken.
– Jag kör inte bil så det här låter som ett jättebra förslag.
Kör bil gör däremot Diana Ivis som just denna dag fastnar i byggkarusellen nedanför korsningen Vaksalagatan/Dragarbrunnsgatan. Resan slutar med att hon tvingas backa sig ut ur kaoset. Men förslaget om att hon och andra bilister ska lätta på gasen tycker hon ändå är välkommet.
– Det är väl bättre än att det händer någon olycka.
På UNT:s webbsida märktes synpunkter mot att fotgängare ska tvingas ut i trafiken. Micke Andersson vill inte gå bland bilar och cyklar, även om de förväntas köra gångfart:
”Det känns inte mysigt och inte heller tryggt”.
Pelle Nilsson tycker att Kungsgatan är en säkrare cykelväg än bland ”100 förvirrade fotgängare och taxibilar som försöker pressa ut en i dom cykelställ och blomkrukor som så smart har ställts ut mitt i vägen på Dragarbrunnsgatan”.
Även Johan Andersson tycker att trafik bland gående på Dragarbrunnsgatan är en usel lösning:
”Bästa trafiken är där alla trafikslag är tydligt separerade”, skriver han.
Debatten fortsätter på unt.se.
Många åsikter om gångfartsgata
Gångfart för bilister på Dragarbrunnsgatan, kan den lösa dagens trafiksituation och göra centrum mer promenadvänligt? Alla hade en åsikt när UNT pratade med folk på Uppsalas kanske rörigaste gata just nu.
Annette Svensson menar att man får ha ögonen med sig.
Foto: Hans E Ericson
Gångfartsområde
Stora delar av Dragarbrunnsgatan blir gångfartsområde. De nya reglerna börjar gälla när skyltarna sätts kring 14 oktober. Förutom hastighetsbegränsning får bilarna endast parkeras på märkta p-platser. Cyklister och motorfordon har väjningsplikt mot gående. De avsnitt som skyltas är Dragarbrunns torg, från Klostergatan och en bit förbi korsningen vid S:t Persgatan, samt en del av gatan förbi Vretgränd och bort mot Bäverns gränd. Även en del av Klostergatan och Vretgränd ingår.