Många fördomar om kronofogden

Hon är kronofogde och trivs med sitt jobb. Men den senaste omorganisationen har varit tuff för enhetschef Åsa Ericson och hennes personal vid kronofogdemyndigheten i Uppsala.

Uppsala2006-08-14 00:00
Den 1 juli i år försvann de tio regionala kronofogdemyndigheterna och ersattes av en rikstäckande myndighet med fem avdelningar och en rikskronofogde som chef. Vad det betyder för Uppsalas del är oklart än så länge. Men redan har omorganisationen lett till att fyra anställda tvingats lämna kontoret genom uppsägningar och pensionslösningar.
— De är alltid tufft med uppsägningar. Det har varit ilska och irritation. Framför allt är det väl ovissheten som har varit jobbig, säger Åsa Ericson.
Syftet med omorganisationen är att myndigheten ska bli mer enhetlig. Därför kommer till exempel ärenden som rör skuldsanering och tillsyn i konkurser i fortsättningen att skötas från ett fåtal orter i stället för att vara utspridd över hela landet.

Vi ska bli mer effektiva och enhetliga. Man ska bli behandlad på samma sätt, oavsett om man befinner sig i Göteborg eller i Uppsala, säger Åsa Ericson.
Hon har varit enhetschef på Uppsalakontoret i fyra år. Karriären som kronofogde började 1989 i Härnösand efter avslutad juristexamen. Det var innan krisen på 90-talet och en nyutbildad Åsa Ericson hade flera jobb att välja på.
— Jag valde kronofogde för det visste jag minst om och ville lära mig mer. Det har jag absolut inte ångrat, säger Åsa Ericson.
Hon trivs med yrket och den omväxling och självständighet som det innebär. Men för att klara av jobbet gäller det att vara både lugn och bestämd menar Åsa Ericson.
— Man kan inte backa i en situation. Vi måste följa de regler som finns även om det retar upp folk.

Under årens lopp har hon hunnit vara med om en del obehagliga situationer. En man blev så arg och hotfull i telefon att hon begärde att få ha väktare i rummet om han skulle komma på besök. Men mannen dök aldrig upp.
En annan gång bombhotades hennes arbetsplats och polisen bedömde hoten som mycket allvarliga.
— Då var det skarpt läge. Vi fick snabbt utrymma byggnaden. Det kändes lite obehagligt för man visste ju inte om det skulle smälla, säger Åsa Ericson.
Kronofogde är ett av de där yrkena som de flesta verkar ha en åsikt om. Vågar hon då berätta för andra vad det är hon jobbar med?
— Ja, jag är stolt över mitt yrke. Men visst reagerar folk ibland. Oj, då är det bäst man passar sig brukar jag få höra. Men de flesta tycker att det låter intressant.

Hon vet att det finns många fördomar om kronofogden.
— Många tror att fogden är den som kommer och tar teven och stereon. Men så är det inte. Oftast gör vi löneutmätningar som dras på lönen tills skulden är betald.
Kronofogdemyndigheten har stora befogenheter. De får gå in i folks bostäder för att se om det finns utmätbara tillgångar. Vid avhysningar har de rätt att göra ingripande och flytta ut den eller dem som befinner sig i bostaden. Och just vräkningarna är en svår aspekt av jobbet anser Åsa Ericson.
— Det är speciellt tråkigt när barn är inblandade. Någon gång har det hänt att de som blivit avhysta har stått där ute på gatan utan att veta var de ska ta vägen. Det känns tragiskt, säger Åsa Ericson.

Men hon poängterar att de allra flesta avhysningar går lugnt till. Oftast är den som ska bli vräkt inte kvar i bostaden när kronofogden kommer.
Avhysningarna har minskat något enligt statistik för förra året. Däremot verkar allt fler få svårare att betala sina räkningar. Framför allt är det skulderna för mobil- och internettjänster som ökar, något som främst drabbar yngre. En viktig uppgift för Kronofogdemyndigheten är därför att vara ute i skolorna och informera om konsekvenserna av snabba och dyra lån eller obetalda telefonräkningar.
— Den som får en betalningsanmärkning får inte skaffa mobilabonnemang eller hyra lägenhet. Till och med jobb kan vara svårt att få. Det är det inte många som vet om, säger Åsa Ericson.

För den som vill undvika att komma i kontakt med kronofogden har hon ett mycket enkelt råd: betala dina skulder.
— Jag vet att det är svårt. Men ett sätt kan vara att snabbt kontakta kreditgivarna och be att få anstånd med betalningen. Skulle man ändå hamna hos oss och det är första skulden, då är det viktigt att betala inom en månad och inte återkomma med nya skulder. På så sätt undviker man betalningsanmärkning, säger Åsa Ericson.

FAKTA
Namn: Åsa Ericson
Ålder: 52 år
Yrke: Kronofogde
Aktuell som: Enhetschef på Kronofogdemyndigheten i Uppsala.
Bor: I Luthagen.
Intressen: Simma, träna på gym, läsa böcker och all slags musik utom jazz, gärna Ulf Lundell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om