Många församlingar hotas av nedläggning
Bara var tionde församling i Uppsala län uppfyller kyrkoordningens grundkrav och mer än hälften riskerar att försvinna inom de närmaste åren, enligt kyrkoherde Gösta Mellberg som har sammanställt statistik om svenskarnas gudstjänstbesök. Det är tre gånger sämre än för riket i stort och det beror antagligen på att Uppsala län har så många småförsamlingar, menar Gösta Mellberg.På Kyrkokansliet menar man dock att Mellberg måste ha räknat fel.
Men även de som får dispans måste ha regelbundna gudstjänster för att få kalla sig en församling, enligt Helena Andersson Bromander som är informationsstrateg på Kyrkokansliet i Uppsala.
Minst i Sverige
Hon blev tagen på sängen av Gösta Mellbergs undersökning, trots att den bygger på samma gudstjänststatistik som Kyrkokansliet har tillgång till.
— Jag får inte siffrorna att stämma. Enligt våra tabeller var det åtminstone var femte församling i länet som firade gudstjänst varje söndag och helgdag förra året, säger Helena Andersson Bromander.
Men även om hon har rätt, ligger siffran för Uppsala län fortfarande under riksgenomsnittet, som enligt Gösta Mellberg ligger på en av tre.
Hans undersökning pekar på att Uppsala stift, tillsammans med stiften i Linköping och Skara, kommer att få se flest nedläggningar i framtiden. Här finns många små församlingar med relativt få besökare och få gudstjänster:
— Om du tittar på området runt Enköping ser det riktigt mörkt ut. Där ligger bland annat Holm som är den minsta församlingen i Sverige.
"Skräckscenario"
Lena Jansson Nordin som är förvaltningschef på Uppsala stift tror inte att dryga hälften av församlingarna i länet kommer att försvinna, vilket Mellander varnar för. Hon beskriver hans tolkning av statistiken som ett skräckscenario:
— Jag tvivlar. Det finns redan många dispansmöjligheter och man kommer antagligen att ändra i regelverket så att fler församlingar får vara kvar, säger Nordin och syftar på kyrkoordningen.
Nordin påpekar dock att det blir allt svårare att rekrytera präster, diakoner och musiker till landsbygdens kyrkor, särskilt till norra delarna av Uppsala stift.
Social samlingspunkt
Samtidigt är det många gånger just på landsbygden som människor identifierar sig mest med sin församling. Där kan kyrkan fungera som både en religiös och en social samlingspunkt. För att församlingarna på landsbygden ska finnas kvar i framtiden kan fler gudstjänster behöva ledas av lekmän, tror Nordin:
— Det är ett alternativ. Ingen församling blir pådyvlad en sammanslagning.
Bromander håller med om att det inte ska bli några tvångsnedläggningar. Hon ber dock att få återkomma med mer statistik om hur det verkligen ser ut med gudstjänstbesöken i länet samt en förklaring till varför Kyrkokansliets uppgifter skiljer sig markant från Gösta Mellbergs.
Mellberg hävdar dock att det kanske till och med är värre i verkligheten än vad han har kommit fram till i sin undersökning vad gäller kyrkobesöken i Uppsala län:
— För nu har jag ju räknat kyrkoherden och hans fru, kantorn, vaktmästaren och kanske någon konfirmand också - inte bara vanliga församlingsbor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!