Ett par svenska studier har haft stor betydelse för kunskaperna om hur en från början begränsad cancertumör i prostatakörteln normalt utvecklas och effekterna av att försöka bota cancern genom att operera bort tumören.
Den ena studien visade att de flesta män med begränsad prostatacancer – även om ingen botande behandling sätts in – kommer att dö i någon annan sjukdom, innan deras cancer spridit sig eller ens börjat ge några besvärande symtom.
Den andra, ledd från Akademiska sjukhuset, visade att en operation för att ta bort en begränsad prostatacancertumör på ett par årtiondes sikt ändå kan ge överlevnadsvinster, i synnerhet för män som är yngre än 65 år när deras prostatacancer upptäcktes.
Båda studierna gjordes innan det hade blivit vanligt med psa-testning, som lett till att prostatacancer i i dag upptäcks i ett ännu tidigare. Utmaningarna för forskningen i dag är att få fram bättre metoder att skilja ut vilka av alla dessa tumörer som riskerar att bli allvarliga och därför bör opereras eller strålas bort och vilka som kan lämnas därhän eller övervakas för att kunna bota dem om de skulle visa tendens att bli aggressiva.
Mycket forskning har gjorts kring möjligheterna att förebygga prostatacancer. Dessvärre går det inte att förhindra den enda helt säkerställda riskfaktorn för sjukdomen, hög ålder. Flera studier har dock pekat på att mycket grönsaker skyddar mot prostatacancer medan däremot mycket rött och processat kött ökar risken för sjukdomen.