Bakom a-kassehöjningen ligger regeringens beslut att a-kassan ska bära en större del av sina egna kostnader. Det innebär en utgiftsökning med mellan 150 och 300 kronor i månaden för alla medlemmar utom de som är helt arbetslösa
Dessutom har skattereduktionen för a-kasse- och fackavgifterna tagits bort. Tidigare fick vi rabatt med 40 procent av a-kassan och 25 procent av fackavgiften - pengar vi fick tillbaka på skatten. Att den lindringen försvunnit märks först när vi deklarerat nästa år.
Tappar ekonomisk trygghet
Per Johansson, ombudsman på LO, säger att många är arga.
- Det här kostar ungefär 5 000 kronor mer per år. Ändå är det inte så många som lämnar facket. De som gör något går ur a-kassan i stället. De känner en trygghet med att vara med i facket och det räcker för dem, säger han.
Men låter inte det bakvänt?
- Nej, de har visserligen en ekonomisk trygghet i a-kassan men facket hjälper på många andra sätt. Jag har hört att de haft många ansökningar om utträde ur Transports a-kassa den senaste tiden, säger Per Johansson.
Nytt fenomen
Liknande reaktioner har Sven-Gunnar Sööder, rekryteringsansvarig på Tjänstemannaförbundet HTF, mött.
- Att gå ur a-kassan men stanna i facket är ett nytt fenomen. Det är förvånansvärt många som gör det och vi försöker tala om för dem vad det innebär, säger han.
Konsekvenserna av ett utträde ur a-kassan blir en lägre ersättning i händelse av arbetslöshet. Dagpenningen är då 320 kronor per dag före skatt för den som uppfyller alla villkor och tidigare har arbetat heltid. För medlemmar i a-kassan är högsta dagpenningen i stället 680 kronor före skatt - den har sänkts från max 730 kronor.
- Om det senare i år blir obligatoriskt att vara med i a-kassan, vilket är sannolikt, så måste de som går ur nu börja från början och tjäna in arbetsvillkoren igen, säger Sven-Gunnar Sööder.
Arbetslösa blir fattiga
Karl-Petter Thorwaldsson, IF Metall, säger att deras medlemmar är ilskna.
- Men de vet att det är regeringen som ligger bakom försämringarna, säger han.
Han jobbar med att få medlemmarna att stanna i facket och det går, enligt honom, bra. Utmaningen är att få de studerande att vara kvar. Försämringarna i a-kassereglerna drabbar dem hårt. Dessutom blir det tufft för dem som är arbetslösa. Försämringarna för dem träder i kraft först den 5 mars.
- De arbetslösa blir fattiga. De förlorar flera tusenlappar när högsta dagpenningen sänks och ersättningsnivåerna trappas ned, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Hindrar nya
I rena pengar kostar a-kassan efter höjningen i de flesta fall omkring 350 kronor per månad. Billigast är Akademikernas som kostar 240 kronor. Dyrast är Musikernas med 433 kronor i månaden. Tidigare var avgifterna runt en hundralapp.
Fackavgifterna är också olika stora, antingen en fast avgift eller en procentsats av lönen. Räkna inte med någon höjning av den avgiften i år.
Ändå är det inte avgifterna som gör att folk hoppar av facket, enligt en tidigare rapport från LO. Däremot kan höga avgifter hindra nya från att gå med i facket. Avhoppen beror i första hand på att man tvivlar på nyttan med facket.
BAKGRUND
Förändringarna av a-kassan
Källa: Iaf