Många missar ta medicinen rätt
Glömska är den allra vanligaste orsaken till att patienter inte följer anvisningarna för hur de ska ta sina mediciner. Men det är också vanligt att de på egen hand justerar medicindosen eller bestämmer sig för att i förtid avbryta behandlingen.
— Det verkar vara mer regel än undantag att patienter inte följer ordinationerna när de använder receptläkemedel. Vanligtvis beror det på glömska, men för många är det faktiskt ett medvetet val, säger universitetslektor Chris Bingefors vid Institutionen för farmaci, Uppsala universitet.
Tillsammans med professor Dag Isacson är hon ansvarig för studien, som omfattar drygt 5 000 vuxna kvinnor och män. Av dem uppgav 2 700 att de åtminstone ibland använde receptläkemedel. De besvarade också en rad frågor om hur de använde medicinerna.
— Mig veterligen är det första gången detta kartlagts genom frågor till ett tvärsnitt av befolkningen, inte enbart till enskilda patientgrupper, säger Chris Bingefors.
Glömska vanligt
Av svaren framgår att en stor majoritet åtminstone någon gång inte tagit sina mediciner enligt ordination. Två tredjedelar angav glömska som orsak till detta.
Men också andra orsaker till sådan oföljsamhet var vanliga. En fjärdedel svarade att de en eller flera gånger inte hämtat ut en receptmedicin från apoteket och en lika stor andel att de på egen hand avbrutit behandlingen. Drygt var femte hade själv justerat medicindosen uppåt eller nedåt.
Attityden till läkemedel hade betydelse för följsamheten och benägenheten att på egen hand justera dosen.
— I synnerhet upprepade dosjusteringar var vanligare bland dem som såg läkemedel som gifter och hade en allmänt negativ syn på farmaka än bland dem med en neutral eller positiv inställning, säger Chris Bingefors.
Låg utbildning och bristande kunskaper om läkemedel antas ibland vara orsaker till att patienter inte tar läkemedel på ordinerat sätt. Inget av dessa antaganden bekräftas i studien.
— Dosjusteringar var faktiskt allra vanligast bland dem med akademisk utbildning och bäst kunskaper om läkemedel, säger Chris Bingefors.
Benägenheten att följa ordinationerna skilde sig mellan olika patientgrupper. Att på egen hand ändra doseringen var allra vanligast bland patienter med depression. Var tredje patient med depression hade åtminstone någon gång själv ändrat dosen.
— Detta bekräftar vad vi sett också i flera andra studier, nämligen att det vid depression kan vara mycket svårt att uppnå adekvat terapi, säger Chris Bingefors.
Dialog viktig
Undersökningen pekar alltså på att det kan behövas insatser på flera nivåer om följsamheten vid behandling med läkemedel ska öka.
— Att de som hade bäst kunskaper var minst följsamma understryker också hur viktigt det är att patienten och läkaren för en ordentlig dialog och gemensamt kommer överens om lämplig behandling, säger Chris Bingefors.
Men även om en sådan samsyn kring behandlingen uppnås finns, som undersökningen visar, risk för att patienten glömmer att ta sin medicin.
— Därför är det viktigt att tillverkarna försöker förenkla för patienterna att ta läkemedel, till exempel genom att utveckla tablettformer som bara behöver tas en gång i stället för tre gånger per dygn, säger Chris Bingefors.
Ett vanligt råd för att inte glömma att ta sin medicin är att knyta medicineringen till någon eller några fasta dagliga rutiner.
— Problemet är att allt fler människor lever rutinlösa liv. Det behövs hjälpmedel som underlättar att komma ihåg att ta medicinen. Varför inte ha en påminnelsefunktion kopplad till mobiltelefonen? säger Chris Bingefors.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!