Många olika sorters muslimer i Uppsala

I december förra året hade Islamiska församlingen i Uppsala 2 914 matrikelförda medlemmar. De kommer från länder som Bangladesh, Pakistan, Libanon, Palestina och Irak. De flesta av stans muslimer är sunnimuslimer. Dessutom finns två andra islamska riktningar representerade: shiiamuslimer (ett hundratal) och ahmadiyyamuslimer (något tiotal). Men den överlägset största gruppen muslimer i Uppsala är icke-praktiserande.

Uppsala2001-11-22 22:54
Skillnaden mellan sunni-och shiiamuslimer är att shiiamuslimerna är striktare och mer ortodoxa. Man firar också delvis olika religiösa högtider beroende på vilken gren man tillhör.
Splittringen mellan de båda huvudriktningarna av islam uppstod på 600-talet, då shiiamuslimerna valde att följa profeten Muhammeds kusin Ali i stället för att, som sunnimuslimerna, stödja kalifaten Syrien-Palestina.
Den shiiamuslimska församlingen består av ett hundratal personer, huvudsakligen med rötter i Iran. De samlas regelbundet i Uppsalastadsdelen Flogsta för att förätta bön i en före detta tvättstuga som fått namnet Den åttonde imamens moské.
Den lilla gruppen ahmadiyyamuslimer har sitt ursprung i Pakistan. Ahmadiyyamuslimerna representerar en liberalare gren av islam som uppstod på 1800-talet.

Fotnot:
Uppgifterna om antalet medlemmar i Islamiska församlingen i Uppsala bygger på siffror som församlingen själv lämnat in till STT, Samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund. Enligt samma källa finns det omkring 370 000 praktiserande muslimer i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om