Många passar på att åka skidor

Vintern samspelade med almanackan i år. Många lediga familjer tillbringade helgen i skidspåret. Men trots all snö och alla stickande minusgrader är det blött i skog och mark.

Stora och små tar sig fram i spåren i Hammarskog.

Stora och små tar sig fram i spåren i Hammarskog.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2004-01-05 00:00
Maja, 5 år, tar genvägar som blir senvägar i den djupa snön. Storasyster Lova, 8 år, står startklar i spåret. Majas skidor hamnar i kors i det snöfyllda diket. Hon kämpar till tårar och lyckas till sist med lite hjälp komma på fötter.
— Jag har åkt skidor sedan jag var två tre år. Det är roligt, säger Lova och glider iväg.
Maja hakar på, snöfläckig och rödgråten. Tredje och yngsta systern Elsa gör en bit bort sin debut på skidor. Mamma Maria Sild åker bakom och berömmer.

Blött i skogen
Hammarskog är ett populärt utflyktsmål snörika vinterdagar. Barnfamiljer och par som närmar sig pensionsåldern är i majoritet. Ungdomar lyser med sin frånvaro.
— Vi har åkt från Hågaby. Det är väl nästan en mil. Jag tror det tog oss en och en halv timme, säger C G Velin och vinkar in hustrun Birgitta Velin som kommit några meter på efterkälken.
— Ute på fälten är spåren bra men i skogen är det blött på vissa ställen och fruset vatten på en del sträckor. Man får passa sig för rötter och annat som sticker upp i marken, säger Birgitta Velin.
Trots att snön ligger tjock tar det en vecka innan kvaliteten på spåren är tillräckligt bra, enligt Reino Haataja som kör upp spår åt kommunen. Skogen var översvämmad när snön föll och det tar tid innan våtmarken fryser.
— Vi märkte det när vi skulle köra upp banor i Hammarskog i fredags. Det gick inte så bra, berättar Reino Haataja.

Skidspår på entreprenad
Reino Haataja gissar att det först på måndag tisdag går att glida fram utan hinder i form av våta fläckar.
Uppsala kommun sköter skidspår i stan så som Vilan och Stadsskogen. Spår i naturreservat som Hammarskog, Hågadalen-Nåsten och Fjällnora har kommunen lagt ut på en entreprenör medan elljusspår utanför stan oftast sköts av föreningar.
— Det kostar inte lika mycket pengar att köra upp skidspår som att spola isar. I Hammarskog till exempel finns det en föreståndare som kör upp spåren vid snöfall. Därefter håller allmänheten spåren öppna, säger Ingemar Carlsson, chef för Uppsala kommuns parkgrupp.
I Sunnerstabacken blandas konstsnö med naturlig snö för att underlaget ska hålla även vid blidväder. Det finansierar kommunen delvis.
— Än så länge. Till nästa säsong får vi se om det finns pengar men i vinter är det löst, säger Ingemar Carlsson.

Trampar i spåret
Skogvaktare Stig Karlsson som är anställd av kommunen märker av en viss hänsynslöshet i spåren. Några bestämmelser som säger att människor utan skidor under fötterna ska låta bli att gå där finns inte.
— Det är så sällan vi har snö. När den väl kommer tycker jag att folk som rastar hundar och andra fotgängare ska låta bli att trampa sönder de preparerade banorna.
Han har förstått att problemet är större ju närmare tätorten skidåkaren kommer.
— Det blir ett irritationsmoment, säger Stig Karlsson.
I Hammarskog klunkar en svettig Per Olof Lindh ur en flaska med egenblandad energidryck. Några trafikregler behövs inte, enligt honom. Han tycker det är skönt att man i spåret inte lyder under några lagar. Att det trampas lite i spåret upprörs han inte över. Han berättar för bekanta han mött i spåret att han var ute och svirade till klockan tre i natt. Märkbart tagen men med viljan att motionera åker han tillbaka samma håll han kom ifrån. Han uppskattar att han innan mörkret faller ska ha åkt 2,2 mil.




UNT-fakta

Spår med belysning

Björklinge 2,5 och 5 km
Bälinge 2,5 km
Börje 3 km
Jumkil 3 km
Röbo Ej preparerad
Stabby Ej preparerad
Stadsskogen 3,5 km
Storvreta 2,5 km
Sunnersta 3,5 km
Trädgårdsstaden 2,7 km
Viksta 2,5 km
Vilan 3 km
Åkerlänna 2,5 km

Spår utan belysning

Björklingesjön 9 km
Björnshög-Hammarskog 10 km
Hammarskog 4,5 km, 6 km
Fjällnora Olika längder

Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om