Många sjukskrivna på Försäkringskassan i Uppsala

Fler än var tionde anställd på Försäkringskassan i Uppsala är sjukskriven på grund av jobbet. Siffran är den högsta bland Försäkringskassor i hela landet.

Uppsala2003-01-21 00:01
12,5 procent av de runt 500 anställda i Uppsala län är sjukskrivna. Genomsnittet på landets försäkringskassor är runt åtta procent.
— Arbetsbelastningen och ständiga omorganisationer är orsaken i de flesta fallen, säger Carina Gunnarsson Kumlin, fackligt huvudskyddsombud på försäkringskassan i Uppsala.
Över två tredjedelar av dem som var sjukskrivna från försäkringskassan i oktober förra året har varit borta över ett år. Enligt en enkät anser 92 procent att det är jobbet som är anledningen till frånvaron. Sjukskrivningarna drabbar främst handläggare. Enligt Carina Gunnarsson Kumlin är det de många politiska besluten om försäkringskassans organisation som sätter käppar i
hjulet för personalen.
— Inom försäkringskassan är ofta inställningen att det bara är att rätta sig efter politikerna, säger hon.
Nu ska verksamheten omorganiseras ännu en gång, och 20 handläggare ska anställas. Rekryteringsprocessen har precis kommit igång. I dag kan en handläggare ha så många som 400 ärenden. Den rekommenderade nivån är runt 100 stycken. Även om nyanställningarna
ses positivt, finns det en konstant oro bland personalen, säger enhetschefen Inger Leonardsson.
— Många handläggare undrar när de ska få lugn och ro. Just nu har de flesta en känsla av otillräcklighet.

"Inte rätta flytet"
Sjukskrivningarna är jämt fördelade över de olika avdelningarna, men ett område släpar efter sedan länge. Det är rehabiliteringshjälpen till långtidssjukskrivna som inte hinns med.
Det datasystem som installerades under hösten, och som skulle förenkla hanteringen på landets försäkringskassor, har släpat efter, enligt Inger Leonardsson. Den beräknade inkörningstiden på runt sex veckor har dragit över tiden.
— Vi har inte riktigt haft det flyt vi räknat med, säger hon.
Datasystemet har legat nere, och teknisk hjälp har varit försenad.
I arbetet på försäkringskassan sätts nu utbetalningsärenden i fokus .
— Det är där behovet av pengar är som störst bland kunderna, säger Inger Leonardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om