Många småkockar i köket

Att gå i kockskola på sommarlovet är hur kul som helst. Det tycker tio barn som i förra veckan stannade inne för att baka och laga mat.

Uppsala2005-06-18 10:59
— Menar de vanliljsåspulver när det står torrvara på paketet? frågar Linn Ivarsson, elva år.
Hon ska vispa ihop vaniljsås till några rabarberpajer som hennes kompisar bakar.
Under fem dagar har barnen i Kockskolan, med hjälp av den riktiga kocken Therese Lundin, lagat jättegod mat. Det tycker alla.
— Vi äter allt som vi lagar. Det blir mycket godare när man lagar maten själv, säger Rasmus Rohlin, tolv år.

Kockskolan höll förra veckan till i Gransäterskolans hemkunskapsrum i Bålsta. Nästa vecka flyttar den till Enköping.
Eleverna börjar varje dag med att äta en vacker frukost tillsammans. Bland annat står stora fat med frukt i olika former på bordet. Degen till frukostbrödet har de gjort iordning dagen före.

Idén är att maten både ska vara nyttig, lite festlig och lätt att laga.
— Det svåraste är att förstå vad som står i recepten och det lättaste är att baka bröd, tycker Linn Ivarsson.
Alla tycker att de har lärt sig mycket under veckan. Och nu är de sugna på att laga mat hemma. Mimmi Falk, 14 år, har lovat sin mamma att hon ska laga familjens mat nästa vecka.
— Det är roligt att gå här, men det är också bra för att man lär sig att klara sig själv. Och så kanske man kan jobba på restaurang då man blir stor, säger Fia Forsström och Rasmus Rohlin.

Den här dagen ska de äta utomhus eftersom det är avslutning. Det blir rostat bröd med sallad till förrätt.
Grillspett med grönsaksröra och potatis till varmrätt. Och till efterrätt rabarberpaj med vaniljsås.
— Allt är så gott att man blir jättehungrig och längtar till att det ska bli lunch, säger Eric Mugrauer och flera av de andra nickar instämmande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om