Många spräckta rutor i vinterns spår

Fler friktionsdäck, sämre bilrutor eller farligare grus på vägarna. Det är några av teorierna bakom vinterns ökning av spräckta bilrutor i landet. Skadorna har ökat med 30 procent, enligt försäkringsbolaget If.

För glasreparatörerna har stenskotten inneburit fler kunder. Anders Jansson (till vänster) och Anders Johansson i Svartbäcken har sett ökningen.

För glasreparatörerna har stenskotten inneburit fler kunder. Anders Jansson (till vänster) och Anders Johansson i Svartbäcken har sett ökningen.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-05-17 07:51

If tror att en orsak till ökningen kan vara att somliga kommuner i landet använder ett nytt slags grus på vägarna. I kombination med att moderna bilar saknar stänkskydd leder det till fler spruckna glas.
– Vi har sett fenomenet på många håll. Småsten som ligger på vägarna efter vinterns halkbekämpning. När de flyger i väg blir det som en projektil mot bilrutan, säger Dan Falconer, motorexpert hos If.

Länsförsäkringar som försäkrar 55 procent av personbilarna i Uppsala län uppger en ökning med åtta procent i länet under perioden januari–april.
Folksam med en femtedel av landets bilar försäkrade hos sig, har också noterat en ökning av antalet anmälda stenskott.
– När vi ser den här utvecklingen blir vi oroade. Vi har sett en 20-procentig ökning på senare år, säger Bjarne Lindén, motorskadechef vid Folksam.

Han tror att den ökade användningen av friktionsdäck bidrar till fler skador.
– De ”suger” upp gruskornen i låga farter och när bilen accelererar på en påfart så flyger gruset i väg.
Claes Litsner vid trafiksäkerhetsföreningen NTF Uppsala län, var själv med om en sådan olycka i vintras i höjd med rastplatsen Mora stenar, strax söder om Uppsala.
– Det vore ju hemskt om sanden togs bort från vägarna för den gör stor nytta om vintrarna. Men det känns viktigt att man hittar en optimal lösning som inte får oönskade konsekvenser för bilisterna.
Åke Westling, arbetschef på gatugruppen i Uppsala kommun säger att man i kommunen använder samma bergkrossmaterial i kubisk form som man haft under flera vintrar.
– Det som kanske har varit extra i vinter är att vi har sandat mer än normalt. Mer grus har hamnat på vägarna.
Bjarne Lindén på Folksam har noterat att tunt glas blivit allt vanligare på bilar. Därmed ökar också risken för att småsten spräcker glaset.
– Biltillverkare har sett tunnare glas som en möjlighet att minska totalvikten på bilarna.

För glasreparatörerna har stenskotten inneburit fler kunder.
– Det har ökat rejält, säger Anders Jansson som är stationschef på Ryds glas i Svartbäcken.
Joakim Flink, ägare till Allehanda glas i Uppsala, tror att hårdare limning av glaset på nytillverkade bilar är en bidragande orsak till ökningen.
– När karossen rör sig uppstår spänningar. Det snackas också mycket om att sanden på vägarna kan vara en bidragande orsak.
Skadorna har inte inneburit att fler försökt få ut ersättning från Trafikverket. Anna Hansson, pressinformatör, tror att de flesta vänder sig direkt till sitt försäkringsbolag i stället.
– När vi sandar vägarna kan bilarna råka ut för skador, men det är inget som bilisterna får ersättning för eftersom vi måste sätta säkerheten först.

FAKTA

Kraftig ökning i statistiken
För perioden januari–april i år redovisar försäkringsbolaget If en 30-procentig ökning, jämfört med genomsnittet för samma period under åren 2008–2010. Under förra året registrerade försäkringsbolaget 30 357 glasskador. I år uppgick antalet till 37 541.
Ökningen varierar över landet. I Västra Götaland ökade skadorna med 58 procent, i Stockholm och Skåne 30 procent. If uppger att man har drygt 30 procent av alla försäkrade bilar i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om