Många studenter är oförsäkrade

Fest och nöjen är viktigare för Uppsalastudenten än hemförsäkringen. Fler än var tionde student är oförsäkrad, visar en ny undersökning.

Biomedicinstudenten Jenny Högblad.

Biomedicinstudenten Jenny Högblad.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-12-07 07:01

På Biomedicinskt centrum, BMC, råder lunchrusch i restaurangen. Men Jenny Högblad, 20 år och biomedicinstudent, hade matlåda i dag.
– Det har jag alltid, jag försöker ha god koll på min ekonomi. Man har inte mycket att röra sig med, säger hon.

Studenter och ekonomi är en ständigt återkommande fråga. Från studentvärlden hörs ofta höga röster för högre studiemedel. En undersökning från Swedbank visar att de allra flesta ändå upplever att de har god kontroll på sin ekonomi, och inte står med tom plånbok halvvägs in i månaden. Enligt undersökningen är fest och nöjen den utgiftspost som flest studenter helst vill ha pengar över för när boendet, maten och kurslitteraturen för månaden är betalt.
– Är man student vill man njuta av studentlivet. Men det är också vanligt att man hör att folk inte tycker sig har råd att hänga med ut. Som student får man ständigt anpassa sig efter ekonomin och jag försöker att gå ut för en billig penning, säger Jenny Högblad.

En betydligt mindre andel pekar ut hemförsäkring som något viktigt att ha pengar över för. 11 procent av Uppsalas studenter har inte ens en hemförsäkring, och 4 procent vet inte om de har någon. Jenny Högblad vet hur hon har det.
– Min hyresvärd Tierpsbyggen kräver att man har en försäkring. Men jag hade haft en ändå, säger hon.

På Uppsala studentkår känner man till att det finns oförsäkrade studenter. Med försäkringsbolag driver man kampanjer på universitetsområdet för att informerar om vikten av att vara försäkrad.
– Men jag trodde nog det var mer än 10 procent som saknade försäkring. Även om alla ska vara försäkrade så är 10 procent en ganska liten andel, säger Karin Nordlund, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Förklaringarna är flera till att en del struntar i hemförsäkring, tror hon. Okunskap om vad som täcks in är en. En annan är att många inte tycker att de har något värdefullt att försäkra. Ytterligare en förklaring är att studenter som är skrivna på föräldrarnas adress också omfattas av deras hemförsäkring, även om de bor i exempelvis en korridor.
– Så gjorde jag själv. Men Uppsala kommun vill att man skriver sig där man bor. Då bör man också ha en egen hemförsäkring, säger Karin Nordlund.

Fakta
  • 88 procent av de svarande Uppaslastudenterna upplever att de har bra koll på sin ekonomi, de kan betala räkningar i tid och har inte tömt i kassan i mitten av månaden
  • 45 procent vill ha råd av en bank om sin ekonomi. 82 procent av dessa vill veta mer om bättre sparande.
  • Av de studenter som inte tecknat hemförsäkring, 11 procent, anger flera att det inte upplever sig har råd.
  • Matlådor, sparpengar, extra jobb och pengar från föräldrarna är räddningen när pengarna inte räcker till löpande kostnader.

240 slumpvis utvalda Uppsalastudenter svarade på enkäten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om