Många tycker till om reporterbojkott

Får ett kommunalråd svartlista en reporter? Det är vad Gustaf von Essen (kd) gjort sedan UNT rapporterat om för honom obekväma uppgifter. Många har tyckt till i frågan på unt.se.

Foto:

Uppsala2008-11-29 10:04
Uppsalas finanskommunalråd Gunnar Hedberg (m) anser att det finns situationer när en politiker får agera så. Men UNT:s chefredaktör tycker att kommunalråd ska tåla att bli granskade.

I september 2007 skrev UNT en artikel om att Gustaf von Essen fått så många betalningsanmärkningar att han tvingades lämna biståndsorganisationen Caritas styrelse.
I december samma år publicerade UNT en annan artikel om att Gustaf von Essen fått en inkomstgaranti på 1,2 miljoner kronor från riksdagen, utan att jobba, samtidigt som han krävde att bidragstagare ska söka jobb. Som riksdagsman får man inte lön, utan arvode och har ingen övrig social trygghet, gav Gustaf von Essen som förklaring.

Båda artiklarna var skrivna av UNT:s reporter Staffan Wolters och i samband med den sista artikeln gjorde Gustaf von Essen klart att han inte tänkte låta sig intervjuas av Wolters igen om han publicerade artikeln. Orsaken var att Gustav von Essen inte tyckte att hans inkomstgaranti hade något med kraven på socialbidragstagare att göra.
Det var vid nyår, sedan dess har Gustaf von Essen inte svarat på samtal från reportern och inte ringt upp när han lämnat meddelanden.
- Jag pratar gärna med folk från UNT, men Staffan Wolters har jag inget förtroende för. Han har inte givit en rättvisande bild och det är helt upp till mig vem jag samtalar med, säger Gustaf von Essen.

Staffan Wolters anser inte att han givit en missvisande bild:
- Det finns inga faktafel i artiklarna om Gustaf von Essen. Jag har lyft fram uppgifter om en av Uppsalas högsta politiker som kan vara intressanta för väljarna.
Ett kommunalråd är en offentlig person som representerar väljarna och ska därför tåla att bli granskad av medierna.
Det anser också UNT:s chefredaktör Lars Nilsson. Han tycker inte att ett kommunalråd kan svartlista en specifik reporter som rapporterat om obekväma uppgifter.
- Jag kan förstå att även ett kommunalråd kan bli sur på något som stått i tidningen. Men vi har läsarnas uppdrag att skildra samhället och granska makthavare och då blir det som kommunalråd lite egendomligt att under ett helt år vägra att prata med en reporter.

Men Gustaf von Essen säger ju att han gärna pratar med andra reportrar på UNT, räcker inte det?
- Nej. Kommunalråd ska inte styra vem som ställer frågor till dem, vi agerar som läsarnas ombudsmän, säger Lars Nilsson.

Gunnar Hedberg (m) är finanskommunalråd i Uppsala och kommunstyrelsens ordförande. Han tycker att UNT:s chefredaktör i princip har rätt. Men säger att det kan finnas tillfällen då ett kommunalråd kan välja att inte tala med en specifik reporter:
- Det är väldigt olyckligt när det händer och jag har fram till nu aldrig varit med om det. Men om man som politiker upprepade gånger förlorar förtroendet för en reporter måste man ha rätten att säga att just den här personen vill jag inte bli intervjuad av. Kommunalråd och journalister är bara människor som måste ha respekt för varandras roller.

Men Gustaf von Essen är ju folkvald och medierna ska ju ställa frågor å folkets vägnar?
- Jo, men det vore en helt annan sak om Gustaf von Essen valde att inte prata med UNT över huvud taget. Då säger han nej till den rapportering som görs för medborgarna. Men det gör han ju inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om