Många unga brottsmisstänkta i C-län

Andelen unga som blir misstänkta för brott är betydligt högre i Uppsala län än i landet som helhet. Också andelen narkotikamisstänkta ungdomar i länet är bland de högsta i landet.

Uppsala2005-03-10 00:00
Mord och mordbrand i Gränby, skottlossning i Stenhagen, misshandel i Norduppland, rån i centrum, narkotikabrott i Gottsunda och Enköping — de senaste årens uppmärksammade ungdomsbrott runt om i Uppsala län får nu sitt tydliga avtryck i statistiken.

Värre i Stockholms län
Av 1 000 ungdomar under 18 års ålder i länet blev 48 någon gång under förra året misstänkta för brott. Det är en ökning från de närmast två föregående åren. Det är också den näst högsta siffran bland polismyndigheterna i hela landet. Bara i Stockholms län var andelen misstänkta ungdomar ännu fler. I Uppsala län var gruppen större än i de övriga storstadslänen.
Statistiken visar det faktiska antalet misstänkta individer, inte bara hur många brott som anmälts. Siffrorna finns i Rikspolisstyrelsens sammanställning av 2004 års verksamhet i landets polismyndigheter.

Drogmisstänkta
Även andelen unga narkotikamisstänkta är näst högst i Uppsala län, bara Skåne har fler. Bilden är likartad när det gäller de yngsta brottsmisstänkta, under 15 års ålder. Ökningen i faktiska tal i Uppsala län är stadig de tre senaste åren. Ärenden med misstänkta under 15 år utgör nu två procent av alla polisärenden i Uppsala län, snittet i landet är en procent.

Flera förklaringar möjliga
Det kan finnas flera förklaringar till länets höga siffror. Poliser, utredare och socialtjänstemän med inriktning på ungdomar som UNT talat med kan inte avgöra om siffrorna speglar en reellt hög ungdomskriminalitet just i Uppsala län, eller om de är ett tecken på polisens insatser. Ungdomar är ett prioriterat område, enligt Uppsalapolisens verksamhetsplan. Samtidigt är det ingen hemlighet att det varit svårt att rekrytera poliser till den särskilda ungdomsgruppen.

Utgifter ökar
Roger Käck, polisens förundersökningsledare på ungdomssidan, konstaterar att det är ett stort inflöde av anmälningar, dels från skolor, dels om snatterier.
- Samtidigt är det svårt att tro att Uppsala skulle skilja ut sig i landet för snatteri, säger han.
Också polisens kostnader för området ungdomar i riskzon ökar. Förra året steg Uppsalapolisens utgifter med närmare fyra miljoner kronor, till över tolv miljoner. På tre år har kostnaderna stigit med 118 procent. I hela landet var kostnadsökningen för ungdomsärenden under samma period 51 procent enligt Rikskriminalpolisens statistik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om