Många upprörda efter beskedet
Bäcklösaskolan, Bellmanskolan, Lyckeboskolan och Solskenets skola läggs ned. Medan Valsätraskolan, Sverkerskolan och Flogstaskolan räddas. Det är några av förslagen i utredningen om grundskolans lokaler.
Bäcklösaskolans elever demonstrerade under torsdagen mot nedläggningen av skolan.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Det är små barn som förlorar en trygg skola, säger skolans rektor Christina Ekman.
Vad som händer med Bäcklösaskolans lokaler finns det ännu ingen plan för. Den ska till skillnad från övriga nedläggningshotade skolor inte fyllas med förskolebarn eftersom inget sådant behov finns i området.
I Storvreta föreslås inte oväntat att Lyckeboskolan läggs ned. Skolan har elever från förskoleklass upp till årskurs tre som får flytta till Storvretaskolan och Pluggparadiset. Lyckeboskolan intas i sin tur av förskolebarn som i dag finns i lokaler som kommunen hyr.
En överraskning i förslaget är att Bellmanskolan i Lötenområdet läggs ned. Skolan har 260 elever mellan sex och elva år som flyttar till Heidenstamskolan när också Bellmanskolan blir förskola.
Den fjärde skolan som kan läggas ned är Solskenets skola i Gränby som har barn från förskoleklass till årskurs tre. Eleverna flyttar till Liljeforsskolan, som i sin tur flyttar sina äldre elever till Gränbyskolan.
En del av eleverna på den tidigare hotade Flogstaskolan kan däremot andas ut. Skolans grundskoleelever får stanna. Men särskoleeleverna flyttas till Eriksbergsskolan och Berga skola.
- Vi känner oss kluvna. Det positiva är att Flogsta behåller en skola i området. Men jag känner stor sorg om särskolebarnen inte får vara kvar. Föräldrarna till särskolebarnen är jätteoroliga för hur flytten ska påverka deras barn, säger rektor Giggi Thomson.
Den i flera omgångar nedläggningshotade Sverkerskolan räddas också och ska, liksom Tiundaskolan, totalrenoveras.
I och med att Bäcklösaskolan läggs ned klarar sig även Valsätraskolan. Och tidigare nedläggningshotade Länna skola ersätts av en helt nybyggd skola.
Inte heller Stordammens eller Domarringens skola kan vänta sig några förändringar, bortsett från att en sedan innan bestämd flytt av förskolebarn till Stordammen tidigareläggs.
Förslaget som i går presenterades innehåller ett antal huvudalternativ som tjänstemännen föreslår politikerna. Men i de flesta områden har fler förslag än ett utretts.
Väljer politikerna att följa rekommendationerna försvinner 930 av 3700 överflödiga grundskoleplatser i Uppsala, samtidigt som drygt 400 förskoleplatser skapas i befintliga skolor. Cirka 2600 förskoleplatser skapas också i helt nybyggda förskolor. Detta för att råda bot på den förskolebrist som finns.
- Jag tycker väldigt mycket i förslaget är bra. Men vi behöver titta närmare på om effekterna av att stänga dessa skolor är rimliga eller om man kan hitta bättre alternativ, säger Bengt Sandblad (s), andre vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, BUN.
BUN:s ordförande Cecilia Forss (m) är förtegen men säger att utredningen lyckats bra med att inte lägga ned skolor, utan få in förskolor i dem istället.
- Men det är färre förskoleplatser i skolor och fler helt nya förskolor än jag hade hoppats på. Och så blev jag överraskad av att Bellmanskolan förelås läggas ned.
Att genomföra hela förslaget kostar kommunen 1,2 miljarder i investeringskostnader och en årlig hyresökning på 75 000 kronor för förskolan och grundskolan. Görs däremot inget åt skolans lokalöverskott blir hyresökningen ännu högre: cirka 100 000 kronor per år.
Den 19 december beslutar politikerna vilka av skolförslagen som ska genomföras. Men redan den 12 december berättar majoriteten vad de tycker. Besluten om nya förskolor dröjer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!