Många väljer landsbygden

Uppsala kommun har landets näst största andel invånare på landsbygden. Men hur står det till med servicen egentligen? 89-årige Sven Andersson i Länna tycker att den kunde vara bättre och Länna byalag kämpar för att skolan ska räddas. UNT besökte samhället som är en av 18 tätorter i Uppsala kommun.

Länna

Länna

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-04-26 11:06

Längs en blöt asfaltsväg i Länna kommer 17-åriga Josefin Kokko-Ekholm gående i joggingbyxor. Hon har varit på macken och köpt kontantkort till mobilen.
- Jag tycker om att bo här. Det är mysigt på somrarna, men jobbigt om man behöver något för då finns bara macken. Det är svårt att ta sig till Almunge om man inte har bil.


En moped surrar förbi och 30-skylten talar sitt tydliga språk: Länna har inget storstadstempo och ingen förväntar sig det heller.
- Jag saknar inget och jag hade inte förväntat mig att det skulle finnas något speciellt här. Vi visste vad vi flyttade till, säger Birgitta Sjödin som besöker vårdcentralen med nyfödda Sol denna gråa vardag.

Statistiska centralbyrån har listat Uppsala som den kommun som har den näst största befolkningen på landsbygden. Beräkningarna utgår ifrån hur mycket befolkning som bor utanför kommunens tätorter - och i den beräkningen är det bara Gotland som har större landsbygdsbefolkning än Uppsala.
Uppsala kommun beräknas växa med cirka 40 000 invånare de närmaste 20 åren, vilket skapar behov av uppemot 7 000 nya bostäder på landsbygden.

Men det är inte fler jordbrukare som kommunen väntar sig ...
- Vi har en urban landsbygd. De invånare som befolkar landsbygden är mycket mer kopplade till Uppsala tätort och arbetspendlar in mot stan, säger Göran Carlén som arbetar med Uppsala kommuns översiktsplan.
I Länna har man för länge sedan sett en utveckling som gått mot mindre service på orten. Och utvecklingen fortsätter i samma riktning, närmast handlar det om en flytt av Länna vårdcentral till en helt ny vårdcentral i Almunge. Christina Sterner som jobbar i receptionen tycker att det är en bra idé:
- Jag tycker att det blir bättre med en större enhet. Det blir mindre sårbart och gagnar befolkningen.


Hon har bott i Länna i 27 år och har sett Konsum, Posten och byns enda pizzeria läggas ned. En flytt av vårdcentralen kommer i första hand att drabba boende i Gunsta och Funbo, tror hon. De tvingas i framtiden åka till läkaren i Almunge och därefter till Uppsala för att hämta ut medicinen.
- Det bästa vore om vi kunde ha en apoteksfilial i anslutning till nya vårdcentralen.
Apoteksskåpet på bensinmacken i Länna räcker inte till och utbudet i övrigt bjuder på det allra nödvändigaste.

På anslagstavlan utanför macken skryter en mäklare med de senast sålda husen. Ett skötsamt gift par söker bostad någonstans i Länna med omnejd.
Jessica Sandman som jobbar på macken tycker att Länna är bra och att det finns bra förbindelser till andra orter. Och tandläkare finns det i Almunge.
- Men skolan har de ju pratat om. Min son går ettan där och det är tveksamt om han kommer att gå ut trean där.
Länna byalag, som har över 200 medlemmar bland byns 450 hushåll, håller ett vakande öga på skolan.
- Jag tror att det skulle bli ganska livat om skolan stängs. Du ser ju hur busshållsplatserna och vägen till Almunge ser ut. Har du ingen skola här så finns det ingen anledning för familjer att flytta hit, säger ordförande Lars Blanksvärd.


Även förskolan diskuteras och under flera år har där funnits problem med ohälsa. Eventuella mögelproblem utreds fortfarande.
- Det bästa vore om man satsade på småskolorna så att folk vill flytta hit och bo kvar, säger förskolläraren Daniel Jansson på Länna förskola.
89-årige Sven Andersson som en gång i tiden jobbade på Länna station saknar en rejäl livsmedelsbutik i Länna.
- Bensinmacken har ju mjölk och sådana saker, men det är mycket annat som man också måste ha.

Rörmokarna Mikael Jalstrand och Björn Holmkvist gör ett jobb i Länna den här dagen. Som hantverkare märker de av att servicen på landsbygden inte alltid är den bästa.
- Problemet när man inte har matlåda är att det inte finns någonstans att äta, säger Mikael.
Björn Holmkvist pratar om sin egen hemort Vänge som han tycker är ganska vettigt, trots en "halvdöd pizzeria".
- För mig som förälder handlar det mycket om att det ska finnas skola och omsorg på orten.

Kommunens översiktsplanerare, Göran Carlén, tycker att kommunen satsar på landsbygden och de många tätorterna.
- Vi har ett antal tätorter med viktig basservice som skola och barnomsorg. Det handlar om att upprätthålla det som finns.
Per Elowsson, primärvårdsdirektör i Uppsala län, tycker att de vårdcentraler som finns i dag på orter som Länna erbjuder en god service till invånarna på landsbygden.
- Vad jag kan bedöma har vi en god service nu, men i framtiden måste vi ha fler vårdcentraler eller läkare beroende på hur kommunen expanderar.
Primärvården ska under våren utreda vad den beräknade befolkningsökningen ställer för krav i framtiden.
- En ökad andel människor och en ökad andel äldre ställer ökade krav på hela sjukvårdssystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om