Många vill ha 30-gräns i stan
Många ansökningar om sänkt hastighet eller andra ändringar i trafikmiljön samlas på hög hos Uppsala kommun. Nu görs ett försök att öka takten i rutinärenden.
Per Swartling vill ha 30-begränsning på Övre Slottsgatan.
Foto: Rolf Hamilton
- Vi har ett 40-tal ärenden som borde ha varit avgjorda vid det här laget, konstaterar Roger Lasu, trafikingenjör vid kommunens gatu- och trafikkontor. Han får åtskilliga ärenden på sitt bord, för utredning och vidarebefordran till politikerna i gatu- och trafiknämnden.
- Väldigt många handlar om sänkning till 30 kilometer per timme där man bor. Annat är önskemål om parkeringsförbud eller nya p-platser, förbud mot mopedkörning på någon cykelväg eller mer luddiga förslag, som att förbjuda all tung trafik.
Många turer
Ansökningar kommer från privatpersoner, bostadsföreningar, företag eller skolor och dagis. De allra flesta hamnar på politikernas bord för beslut. Det innebär att ärendet först måste utredas, remissinstanser höras och förslag till beslut arbetas fram i varje enskilt fall, vare sig frågan gäller en enskild p-ruta eller hastighetssänkning i en hel stadsdel. Det händer att den sökande glömt bort hela saken, eller flyttat, när beslutet väl kommer.
Nu förbereds tydligare regler för vilka ärenden som tjänstemännen själva kan avgöra och vilka som ska lämnas vidare till politikerna. Förhoppningen är att det ska leda till mindre väntan och mer enhetliga beslut.
- För allmänhetens del är snabbare beslut den viktigaste följden. I nämnden ska vi i stället kunna arbeta mer utifrån övergripande riktlinjer, säger gatu- och trafiknämndens ordförande Anders Westerlind (fp).
Rutinärenden
Förslaget är att tjänstemännen ska kunna besluta om rutinärenden, till exempel hastighetsbegränsning till 30 km/tim. I praktiken innebär kommunens policy att sådana ansökningar avslås, så vida de inte kommer från skolor eller förskolor. I bostadsområden blir alternativet i stället blå 30-skyltar, rekommenderad högsta fart, tillsammans med ombyggnad av trafikmiljön.
Exempel på frågor som även i framtiden beslutas av politikerna kan vara boendeparkering, stängande eller öppnande av gator och p-förbud i hela stadsdelar. Nämndordföranden Anders Westerlind förutspår att åtminstone den borgerliga majoriteten även i fortsättningen vill få bestämma om en p-plats ska dras in eller ej.
Politikerna har nu beställt förslag till hur riktlinjerna ska utformas, innan de är beredda att lägga över de aktuella trafikbesluten i tjänstemännens händer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!