Många vill ta över kommunal verksamhet

Utmanarrätten har fått störst genomslag i Uppsala. Uppsala kommun står för mer än åtta av tio utmaningar som inkommit till landets kommuner i år. En förklaring kan vara att de andra kommunerna redan konkurrensutsatt stora delar av sin verksamhet.

Göran Lennartsson och Leif Johansson på Sven Johanssons Olje AB anser inte att det är lönsamt för kommunen att driva en mack.

Göran Lennartsson och Leif Johansson på Sven Johanssons Olje AB anser inte att det är lönsamt för kommunen att driva en mack.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2007-12-12 00:01
På torsdag är det ett halvår sedan utmanarrätten infördes i Uppsala. Sedan dess har 28 av kommunens verksamheter utmanats. Det är rekord i Sverige. Totalt har nämligen 33 utmaningar inkommit till de tio kommuner där utmanarrätten finns.
Utmanarrätten innebär att den som anser sig kunna driva en kommunal verksamhet bättre och billigare kan utmana verksamheten. Kommunen är då skyldig att pröva utmaningen och avgöra om den kan leda till en upphandling.

Majoriteten av de andra kommuner där utmanarrätten finns har, precis som Uppsala, infört den under 2007. Ändå har bara enstaka utmaningar trillat in.
Christoffer Nilsson, som är ansvarig för utmanarrätten på Stadshuset, har flera teorier om varför det ser annorlunda ut i Uppsala.
- Vi har ett aktivt näringsliv som informerats om att möjligheten finns och en handläggningsapparat som möter upp utmanarna. Men det kan också bero på att de andra kommunerna har mindre kommunal verksamhet kvar att utmana eftersom de redan lagt ut mycket på entreprenad, säger han.
En av utmanarrättens kritiker, socialdemokraten Erik Pelling, har en annan teori:
- Jag tror att företagarna ser större vinstmöjligheter i Uppsala eftersom vi har generösare regler. Det kanske är lättare att få igenom en utmaning här.

I Uppsala får all kommunal verksamhet utmanas. Undantagen är myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och sådant som enligt lag inte får läggas ut på entreprenad.
Hittills har tre utmaningar fått beslut om konkurrensutsättning, men ingen upphandling har påbörjats. En av dem är politikern Ola Leifes (c) utmaning av kommunens föreningsservice, som kritiserats eftersom föreningsservice lyder under den politiska nämnd som Leife är vice ordförande i.
Fyra utmaningar har avslagits. Däribland vänsterpartiets utmaning av den sittande majoritetens kommunalråd. Den gick inte igenom eftersom det är en strategisk ledningsfunktion.
Utmanarna är än så länge mest mindre företag. Undantaget är stora ISS facility services som vill ta över en rad verksamheter, från Uppsalahems fastighetsskötsel till kök i skolor och äldreboenden.

Tidigare har kommunen pekat ut vad man vill konkurrensutsätta. Men med utmanarrätten är det företagen som tar initiativet. Något Christoffer Nilsson tror är förklaringen till att mindre företagare är överrepresenterade.
- Nu ser vi små verksamheter som utmanas av mindre företag. Där möter vi kanske ett behov som innan inte kunde tillfredsställas, säger han.
Men Erik Pelling vänder på resonemanget och menar att kommunen är förloraren när initiativrätten flyttas till näringslivet.
- Då är det inte längre på kommunens villkor, säger han.

Kommunalrådet Gunnar Hedberg (m) tycker tvärtom att utmanarrätten är en garant för att ge kommunmedborgarna den bästa servicen.
- Tanken är Uppsalaborna ska känna sig säkra på att få det bästa som går att få för sina skattepengar.

Men alla verksamheter utmanas inte. Hur kan man veta att de drivs på bästa sätt?
-Att inte utmanas är också ett slags besked som ger en viss säkerhet jämfört med att bara lunka på, säger Gunnar Hedberg.

Erik Pellings (s) tre argument mot utmanarrätten:
- Den skapar kortsiktighet och oro när kommunala verksamheter när som helst kan utmanas.
- Den kan bli dyr eftersom ingen analys gjorts av vad det kostar att handlägga alla utmaningar och lägga ned kommunal verksamhet.
- Den offentliga insynen försvinner.

Gunnar Hedbergs (m) tre argument för utmanarrätten:
- Uppsalaborna vet att de får det bästa som går att få för skattepengarna.
- Näringslivet får möjlighet att tävla om tjänster som annars skulle utföras i monopol.
- Anställda vet att om de driver en verksamhet som är utsatt för konkurrens så är ingen bättre att driva den än de är.
De blev först
Sven Johanssons Olje AB var först ut att utmana en kommunal verksamhet. Det är kommunens mack som företaget tror sig kunna sköta både bättre och billigare än vad som görs i dag.
- Kommunen ska syssla med basverksamhet, att driva en bensinmack hör inte dit, säger Leif Johansson som är en av delägarna i Sven Johanssons Olje AB.
Enligt honom finns macken, som försörjer delar av kommunens fordon, kvar i kommunens drift av gammal vana. Macken ligger bara några kvarter från där Leif Johansson och partnern Göran Lennartsson har en av sina egna mackar. Och redan nu har de mycket kontakt sinsemellan.
- Våra killar har varit dit och hjälpt dem när saker krånglar. Kommunen har ju ingen som enbart sysslar med macken. Det är som en bisyssla för dem, medan det är en huvudnäring för oss, säger Göran Lennartsson.
Att deras eget företag skulle kunna sköta macken både billigare och bättre är han övertygad om.
- Vi är mer rationella eftersom vi har kunskapen. Och vi behöver inte göra lika stora påslag på drivmedlen för att sköta underhåll och drift eftersom vi redan har de system som krävs.
I mars påbörjas upphandlingen av kommunens drivmedelsanläggning och till sommaren ska ett avtal vara klart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om