Mångfalden av språk inom äldrevården tas inte tillvara

Uppsala kommun saknar en strategi för att ta hand om äldre med annat modersmål än svenska, trots att personalen i äldreomsorgen talar många olika språk. Det menar Uppsalas äldreombudsman.

Uppsala2008-04-25 23:59
I dag finns nästan alla språk i Uppsala företrädda bland personalen i äldreomsorgen. Men någon ordentlig matchning av äldre och personal med samma modersmål sker inte. Det säger Margaretha Åkerlind Skuteli, kommunens äldreombudsman.
- Det är snarare tur om en äldre iransk kvinna hamnar på ett boende där någon talar persiska, säger hon.

På måndag debatterar kommunfullmäktige ett förslag från vänsterpartiet som handlar om vad äldre med annat modersmål kan förvänta sig för omsorg. Vänsterpartiet vill att behoven kartläggs för att sedan kunna tillgodoses. Och det efterlyser även Margaretha Åkerlind Skuteli.
@Brödtext:- Jag är övertygad om att vi kan planera bättre så att fler får tala sitt modersmål som ofta är det enda man har kvar om man är dement, säger hon.

Men vänsterpartiets förslag väntas inte få något gehör eftersom kommunen menar att man redan tillgodoser behov hos äldre med annat modersmål.
- Våra vårdgivare ska se till så att äldre och personal kan kommunicera. Det sker bland annat genom anhöriganställningar, flerspråkig personal och tolkning, säger äldrekontorets chef Tommy Winberg.
Men vänsterpartiets Jeanette Escanilla håller inte med.
- Det görs inte tillräckligt. I stället bor många äldre hos sina anhöriga, vilket gör det enklare för kommunen. Det här handlar om att alla ska få den vård de har rätt till, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om