Manifestationer mot kvinnoförtryck
Internationella kvinnodagen firades med otraditionell hejaklacksdans och facklor på rad i Uppsala på måndagen. Mäns våld mot kvinnor var ett tema som återkom i flera av manifestationerna.
På gågatan kritiserade Uppsala autonoma socialister skönhetsindustrin.
Foto: Hans E Ericson
— Kampanjen fokuserar på det våld som kvinnor utsätts för i sina egna hem och våld mot kvinnor i väpnade konflikter. De orättvisor som just kvinnor drabbas av har inte lyfts fram av oss på samma sätt förut, berättar Jenny Widmark från Amnesty i Uppsala.
Mot skönhetsideal
Mest annorlunda evenemang var Radical Cheerleaders och deras feministiska variant av cheerleading, den amerikanska formen av kvinnlig lättklädd hejaklack. Utanför klädbutikerna på gågatan genomförde de under dagen sin protest mot skönhetsidealet inom modeindustrin.
Några timmar senare samlades åhörarna runt vänsterpartiets demonstration i eftermiddagsrusningen på Stora torget. Amelia Morey-Strömberg från partistyrelsen och Tora Breitholtz från Ung vänster talade under rubriken Stoppa mäns våld mot kvinnor. Enligt Världshälsoorganisationen utförs 70 procent av alla mord på kvinnor av deras manlige partner.
På nästa torg, Forumtorget, talade samtidigt Inger Segelström (s), f d ordförande för s-kvinnorna, i en manifestation mot sexslavhandel med kvinnor.
Fängslade kvinnor
FN uppskattar att upp till fyra miljoner kvinnor och barn är offer för människohandel. Rikskriminalpolisen i Sverige bedömer att 200-500 kvinnor årligen kommer till landet som offer för kvinnohandel.
Tidigare på kvinnodagen arrangerade Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet årets Karin Westman Berg-seminarium, under rubriken Feminism och framtid. En av talarna var författaren Sara Stridsberg som berättade om sin nya bok Happy Sally. På Slottsbiografen visades under kvällen filmer av iranska kvinnor på temat fängslade kvinnor, i arrangemang av bland andra Kvinnor för fred.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!