Skola. Sigtunabygden träffar 53-åriga Margret Benedikz när SSHL har ett informationsmöte för allmänheten. Hon sitter i en soffa i rektorsexpeditionen, omkring henne sitter några elever i sina uniformer.
När de reser sig för att hälsa på Sigtunabygden, syns det att Margret är kortast i sällskapet, med sina 157 centimeter. Hennes röst är mjuk och lugn, hennes leende utstrålar värme och tillmötesgående. Hon är ödmjuk i sitt sätt att bemöta andra, och inte alls den strikta och snobbiga skolchefen som reportern förväntat sig.
Hon berättar om årsavgiftens sänkning.
Kommer inte era rika elever att tycka att det är tråkigt när fler elever får råd att komma in, även de som inte är lika rika?
- Jag hoppas verkligen inte det! Det ska finnas öppenhet och generositet. Om man tittar på vad som ligger som värdegrund för SSHL, så är det tydligt det här med mänskligheten, säger Margret Benedikz.
Hon upprepar ofta att hon vill ha ambitiösa elever.
- På gymnasiet krävs höga betyg för att komma in. Det är ambitiösa elever som får studera här, oavsett bakgrund. Jag säger ambitiösa så många gånger eftersom det ju är så ungdomarna ska vara, för de tar över världen i framtiden. De har en tuff uppgift framför sig.
Det första Margret Benedikz ska göra som ny skolchef är att prata med eleverna och personalen under april-juni.
- Deras synpunkter är viktiga när man tar beslut i framtiden. Dessutom är det lättare för folk att acceptera förändringar när de blivit hörda.
Hon vill att elever och personal lätt ska kunna prata med henne, och vill gärna veta vad som händer på alla nivåer.
Denna öppenhet, sträcker den sig utåt, utanför skolan?
- Jag vill verkligen att SSHL blir en del av hela området Sigtuna. Jag vill att vi kommer ut mer, och jobbar med samhället.
Hon hoppas bland annat kunna besöka de andra skolorna i kommunen för att berätta om SSHL.
Förra året var SSHL i blåsväder, bland annat för misshandel och en underkänd likabehandlingsplan. Vad tycker du om detta?
- Jag är ny och börjar först i april, jag kan inte uttala mig om det som har hänt tidigare. Jag kan bara prata om vad jag kan göra i framtiden. För mig är det viktigt att alla ska trivas i skolan, både personal och elever. Det ska vara roligt för dem att komma till SSHL.
Hon vill utveckla likabehandlingsplanen på SSHL.
- Det är en känslig tid i elevernas liv, därför måste vi ständigt vara på vår vakt och jobba för att skapa en bra social miljö.
Ledningen ska inte vara rädd att titta tillbaka för att se vad det är som måste förbättras, enligt henne.
När det gäller pennalism säger hon att SSHL är definitivt emot det.
- Man får inte vara rädd för att reagera och försöka tänka på vad man ska göra för att det inte ska hända igen, säger hon.
Margret Benedikz har två söner som nu är vuxna. Båda gick på internationella friskolor. Hade de varit i skolåldern skulle hon velat att de studerade på SSHL, säger hon.
- SSHL har resurser, har en ordentlig campus, och rent akademiskt har skolan ett bra rykte. Och jag har hört bra saker om undervisningen och lärarna.
Det är ingen skrämmande skola?
- Nej. Men jag vet att det alltid är skrämmande första gången när man kommer in på en ny skola. Men man vänjer sig.